Saznali smo kako izgleda rad u mirovini: ‘Umirovljenici su vrlo pristojni, pripremljeni i znaju što žele’

Ana Kanazir
26. travnja 2023.
Priče
A- A+

Umirovljenici često i dalje rade u mirovini i to na pola radnog vremena. Prema najnovijim podacima koje je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio u ožujku, na dan 28. veljače je u mirovini radilo ukupno 24.025 umirovljenika, a ova je brojka samo mjesec dana ranije bila manja za 660 osoba. Kako zapravo izgleda rad u mirovini, kako se umirovljenici snalaze i u čemu su najbolji saznali smo od voditeljice za razvoj ljudskih potencijala u zaštitarskoj tvrtki Securitas Hrvatska, Ivane Čuljak.

Umirovljenik u sakou Securitas

Umirovljenik koji radi u Securitasu | foto: Securitas Hrvatska

Rad u mirovini je nekima želja, a nekima potreba. Kako sve zapravo izgleda i to u očima onih koji zapošljavaju umirovljenike smo saznali iz prve ruke, od osobe koja je zadužena za zapošljavanje. Otkrila nam je kako su umirovljenici dobri radnici, ali i kako ih veseli druženje s kolegama, ali i osjećaj korisnosti.

Umirovljenik popravlja
Rad u mirovini: Broj umirovljenika koji rade na pola radnog vremena opet se povećao

‘Umirovljenici znaju što žele, a što ne’

Od samog razgovora za posao do dobivanja posla je nekada dugačak put, ali ne i za umirovljenike. Naime, kako nam je rekla voditeljica za razvoj ljudskih potencijala, Ivana Čuljak, umirovljenici na razgovor dođu dobro pripremljeni.

– Oni su vrlo pripremljeni, pristojni i odmah na prvim razgovorima pokazuju veliku volju za radom. Znaju što žele, a što ne. Upućeni su i ponekad postavljaju više pitanja i pokazuju više interesa od nekih kandidata drugačijeg profila, otkrila nam je Čuljak.

Rekla je i kako su umirovljenici “stara škola”, pri čemu se referirala na njihove radne navike, ali i na usvojene kodekse ponašanja i moralne standarde.

Kako se odabiru kandidati?

Baš kao i kod svakog posla i ovdje postoje određeni kriteriji koje umirovljenici moraju proći. Voditeljica za razvoj ljudskih potencijala nam je otkrila da kandidat mora biti voljan raditi i doprinositi zajednici, ali jednako tako i kandidat bi trebao imati ili naknadno ostvariti licencu za čuvara/zaštitara.

Poznato je i što se događa nakon razgovora s osobama u kadrovskoj službi. S umirovljenim kandidatima razgovara i netko iz operativnih službi pri čemu im se ponudi lokacija rada koja je najbliža njihovom mjestu stanovanja.

– Jedna od važnijih stavki prije samog zapošljavanja je upućivanje na odgovarajuće državne institucije kako bi se našim kandidatima koji su korisnici mirovine bilo koje vrste, izračunao takozvani razrez poreza da vide kako će se buduća novčana primanja uklopiti s njihovim postojećima, rekla nam je Čuljak.

Dodala je i kako je sam tijek postupka razgovora isti za umirovljenike, kao i za sve ostale.

‘Interes umirovljenika za posao je dobar’

Saznali smo kako Securitas Hrvatska trenutno zapošljava ukupno 270 umirovljenika, ali i kako su dobar dio radnika u mirovini zapravo ljudi koji su već tamo radili, ali su se odlučili i u mirovini raditi na pola radnog vremena.

– Broj umirovljenika koji su zainteresirani za rad u našoj kompaniji ovisi o nizu faktora i vremenskim intervalima, ali interes je standardno dobar. U Securitasu Hrvatska imamo velik broj zaposlenih umirovljenika s kojima imamo zaista dobra iskustva, a čini se da i mi za njih predstavljamo poželjnog poslodavca, objasnila nam je Čuljak.

Što se tiče samog posla, naviše umirovljenika radi na portama i recepcijama, a iz tvrtke se trude pronaći im odgovarajuće poslove koji ne zahtijevaju velike napore.

‘Najviše umirovljenika radi zbog malih mirovina’

Nije tajna da su mirovine male, a upravo to većina umirovljenika navodi kao glavni razlog rada na pola radnog vremena. S druge strane, neki rade jer se žele osjećati korisnima.

– U velikom broju slučajeva, mirovine su male i nedostatne za pokrivanje osnovnih životnih troškova pa je dodatan rad svakako velika financijska injekcija kućnom budžetu. Druga skupina i nije toliko primorana na rad uz mirovinu, ali jednostavno su vitalni i žele biti korisni, a dani im brže prolaze, pa tako umjesto pasivne mirovine i sjedenja kod kuće, dane provode izvan svoja četiri zida, rekla nam je voditeljica ljudskih resursa.

Dodala je i kako su umirovljenici jako dobri zaposlenici.

– U poslu se daju maksimalno, voljni su zamijeniti druge kolege koji imaju obiteljske ili neke druge obaveze. Mislim da govorim u ime većine poslodavaca kada kažem da smo jako zadovoljni s radom naših umirovljenika. I iako pišemo u muškom rodu, ovo se odnosi i na naše kolegice umirovljenice, objasnila nam je Čuljak.

Uvjeti rada za umirovljenike

Za sve u tvrtki vrijede ista pravila, pa tako i za umirovljenike. Svi radnici imaju ista prava, dok se umirovljenicima dodatno prilagođavaju raspored i radni zadaci.

– Umirovljenik može raditi onoliko koliko mu odgovara, budući da su plaćeni po ostvarenim satima rada. Velika većina umirovljenika je zaposlena na pola radnog vremena, ono što se kaže na 4 sata, jer tako zadržavaju punu mirovinu. No, treba znati da ta 4 sata ne moraju biti doslovno 4 sata rada na dan, već pola radnog vremena u tjednu od 40 radnih sati. A mogu se zaposliti i na radno vrijeme manje od tog ako im to više odgovara, rekla nam je Čuljak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap