Rad u mirovini: Broj umirovljenika koji rade na pola radnog vremena opet se povećao

Ana Kanazir
31. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Rad u mirovini je sve češći, a to pokazuju i brojke koje se stalno povećavaju. Tako je zaključno s datumom 28. veljače bilo zaposleno ukupno 24.025 umirovljenika na pola radnog vremena. Ova brojka je mjesec ranije bila puno manja. Točnije, na dan 31. siječnja je na pola radnog vremena radilo ukupno 23.365 umirovljenika. I dalje su umirovljenici najčešće zaposleni u trgovini na malo i veliko i popravcima motornih vozila.

Umirovljenik popravlja

Rad u mirovini | Ilustracija: Pixabay

Sve se češće mogu vidjeti umirovljenici koji rade na pola radnog vremena na tržnicama ili pak u trgovinama, a zainteresirani su i za druge poslove. Jednako tako, mnogo umirovljenika radi i u zdravstvu, o čemu smo pisali ovdje. Donosimo statističke podatke sa zaključnim danom 28. veljače koji su objavljeni na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o radu umirovljenika na pola radnog vremena.

Rad u mirovini: Donosimo koliko redovitih i povlaštenih umirovljenika radi i koje su djelatnosti najpopularnije

Rad u mirovini na pola radnog vremena više nije novost, a sve se više umirovljenika odlučuje na ovu opciju. Tako je u veljači, na dan 28. veljače 2022. godine bilo zaposleno ukupno 19.692 umirovljenika, dok je taj broj godinu dana kasnije narastao na 24.025 umirovljenika. Najviše zaposlenih umirovljenika je u Gradu Zagrebu, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na trećem je mjestu Primorsko-goranska županija. Kako je sve izgledalo prije mjesec dana, odnosno podatke na dan 31. siječnja možete vidjeti u ovom tekstu.

Tablica sa zaposlenim umirovljenicima po županijama

Zaposleni umirovljenici po županijama | foto: HZMO

Poznato je i koliko je redovitih, a koliko povlaštenih umirovljenika zaposleno. Tako je na dan 28, veljače bilo zaposleno ukupno 20.815 umirovljenika, korisnika ZOMO mirovine, dok je broj umirovljenih djelatnih vojnih osoba (DVO) iznosio 1.980, a broj umirovljenih branitelja (ZOHBDR) iznosio je 1.230. Ovo je veći broj zaposlenih umirovljenika nego prošlog mjeseca, kada je bilo zaposleno ukupno 20.246 osoba koje prima mirovinu određenu prema ZOMO-u, 1.913 umirovljenih po kategoriji DVO i 1.206 umirovljenih branitelja.

zaposlenost prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti

Zaposlenost prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti | HZMO

Što se tiče zaposlenja na dan 28. veljače, više je zaposlenih muškaraca i to njih 15.825 umirovljenika, dok je zaposleno ukupno 8.200 ženskih osoba u mirovini. Baš kao i svakog mjeseca, najviše umirovljenika radi u trgovinama na veliko i malo i popravku motornih vozila i motocikala, na drugom su mjestu stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, a na trećem je prerađivačka industrija.

Umirovljenik popravlja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap