Promjena valute nosi i promjene u podizanju novca: Neki bankomati su već sad ugašeni

Ana Kanazir
7. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Iz Hrvatske narodne banke su najavili kako će od danas biti ugašeno 50 bankomata zbog prelaska na euro. Osim toga, tijekom prosinca neće raditi više od 2.700 bankomata, a u prijelaznom će razdoblju raditi samo oni koji mogu istovremeno isplaćivati staru i novu valutu. Napominju kako nema razloga za paniku i kako će uskoro biti predstavljena interaktivna karta s bankomatima na kojima će građani moći podići novac.

Ilustracija. Rawpixel

Veliki posao imat će i zaštitarske službe koje moraju osigurati zaštitu kod zamjena kuna u euro na bankomatima. Ipak, kako kažu iz HNB-a razloga za paniku nema.

euro
Malo korisnih savjeta: Evo kako se na najlakši način priviknuti na uvođenje eura

Do 15. siječnja će svi bankomati biti prilagođeni

– Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4 tisuće bankomata ima preko 40 tisuća kazeta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune”, rekao je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček i za Danas.hr dodao kako će do 15. siječnja 2023. godine svi bankomati biti prilagođeni na euro.

Mnogi građani su se preplašili ovoga pa već sada imaju zalihe novaca kod kuće, dok su drugi požurili u banku i zamijenili 100 kuna za svoj paketić eura, o čemu smo pisali ovdje.

– Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, izjavio je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Posebna pažnja prema malim sredinama

Posebna će se pažnja posvetiti manjim sredinama, gdje je i manji broj bankomata, a uvijek će postojati određeni broj bankomata na kojima će se moći podići novac.

Ako se i dalje ne snalazite u svim novostima oko eura kao naše nove valute, sve detalje i savjete možete pogledati ovdje.  Cijelu seriju tekstova o euru možete pročitati ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap