Proceduralne pogreške: Voda u Zagrebu ipak neće poskupjeti, novi cjenik stavljen izvan snage

Milan Dalmacija
9. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Nedugo nakon što je najavljeno novo, niže poskupljenje vode u Zagrebu, Vodoopskrba i odvodnja povukla je i tu odluku. Novi direktor Marko Blažević je u suradnji s Vijećem za vodne usluge utvrdio da su pri donošenju novog cjenika postojale proceduralne pogreške te je odlučio započeti novi postupak utvrđivanja cijena, koji će potrajati nekoliko mjeseci.

Ilustracija: Rawpixel

Svega dva dana nakon što je Zagrebački holding obznanio da je na snazi smanjeno poskupljenje vode od sedam posto. Vodoopskrba i odvodnja objavila je novi cjenik kojeg smo i mi prenijeli, no danas je sve stavila izvan snage. To znači da će se do daljnjega pri obračunu potrošnje vode koristiti stari cjenik koji je vrijedio do 1. ožujka, piše novinar 24sata Ivan Hruškovec.

Odgoda poskupljenja

Poskupljenje vode: Zagrebački holding donio novu odluku, evo za koliko će računi biti veći

Naime, novoimenovani direktor Vodoopskrbe i odvodnje, Marko Blažević odmah po imenovanju je održao nekoliko sastanaka s Vijećem za vodne usluge na kojima su utvrdili proceduralne pogreške pri donošenju novog cjenika. Stoga je Blažević odlučio pokrenuti novi postupak utvrđivanja cijena vodnih usluga.

– Važno je napomenuti da se ovom odlukom ne dovodi u pitanje potreba za podizanjem cijena vodnih usluga i naknada, već je cilj u suradnji s Vijećem osigurati da postupak donošenja novog cjelovitog cjenika bude u potpunosti u skladu s regulativom. To znači da se poskupljenje vode odgađa dok se u sljedećih nekoliko mjeseci ne provede novi postupak donošenja cjenika sukladno preporukama Vijeća za vodne usluge, naglasio je Blažević.

Cijena nije promijenjena od 2012. godine

Dodao je da se cijena usluga ViO nije povećavala od 2012. Poskupljenje smatra nužnim zbog pokretanja investicija kojima bi se smanjili gubici i osigurala isporuka vode.

– Naime, zbog desetljeća neulaganja, sustav je došao u stanje u kojem je postao neodrživ. Podsjećamo da se u Zagrebu gubi oko 50 posto vode, a pucanja cijevi su svakodnevnica. Samo prošli mjesec zabilježeno je ukupno 130 puknuća cijevi svih profila, uključujući magistralne cjevovode, što je u prosjeku četiri do pet puknuća dnevno, rekao je Blažević i dodao da sanacija svih puknuća iziskuje značajna ulaganja, što dugoročno znači i obnovu te modernizaciju vodoopskrbne mreže.

Podsjetimo, gradonačelnik Tomislav Tomašević smijenio je ranijeg direktora ViO-a zbog proceduralnih pogrešaka u donošenju odluke o poskupljenju naknade za razvoj komunalnih vodnih građevina koja je trebala podići račune za 15 posto. Objavljen je cjenik bez poskupljenja te usluge, no očito je i tu počinjena proceduralna pogreška. Ranije je objavljeno poskupljenje od 20-ak posto, koje je postupno smanjivano, očito zbog istog razloga.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap