Prisjetili smo se Univerzijade, događaja koji je mnogima ostao u lijepom sjećanju

Matej Markovinović
19. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Na današnji dan, 19. srpnja 1987. godine, završeno je najveće sportsko natjecanje ikada održano u Zagrebu, Univerzijada. Na natjecanju je sudjelovalo preko 6.000 studenata, a obilježila ga je i svima dobro poznata maskota – vjeverica Zagi.

Screenshot: YouTube/mirovina.hr

Na današnji dan, 19. srpnja 1987. godine, službeno je završena Univerzijada, najveće sportsko natjecanje ikada održano u Zagrebu, na kojem je sudjelovala čak 6,423 natjecatelja iz 122. države svijeta. Osim impresivnog otvaranja na maksimirskom stadionu pred 50.000 gledatelja, svima će u sjećanju ostati i maskota natjecanja, simpatična vjeverica Zagi koju je nacrtao Nedjeljko Dragić.

‘Svijet mladih za svijet mira’

Kad je već riječ o otvorenju Univerzijade, treba napomenuti da je Dražen Petrović bio zadnji nosilac baklje s kojom je zapalio veliki plamenik, dok su na svečanom zatvaranju svirali bendovi Parni valjak, Leb i Sol, Riblja čorba, a svoj je doprinos dao i pokojni Đorđe Balašević.

“Svijet mladih za svijet mira” bilo je službeno geslo Univerzijade, dok su zaštitni znak te godine bili sportaši u skoku raširenih ruku, iz kojih se odašiljao spektar pet olimpijskih boja za pet kontinenata, prenosi portal Moje Vrijeme.

Natjecanja u 12 sportova održala su se u čak 26 sportskih objekata u Zagrebu te u 14 objekata u Bjelovaru, Čakovcu, Jastrebarskom, Karlovcu, Kumrovcu, Petrinji, Sisku, Varaždinu i Svetom Ivanu Zelini. Najviše medalja odnijeli su sportaši iz bivšeg SSSR-a, SAD-a i Rumunjske, dok se Jugoslavija proslavila u finalu košarkaškog turnira.

Zagreb se promijenio

Osim što je Univerzijada sama po sebi mnogima ostala u lijepom sjećanju, tijekom nje se život u Zagrebu dobrano promijenio. Primjerice, trgovci i ugostitelji radili su prema produženom radnom vremenu, zagrebačka pivovara izbacila je specijalno pivo “Univerzum”, izgrađen je novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, kao i studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Autor Zagija nacrtao najpoznatiju vjevericu 30 godina kasnije: Ima 50 godina i dvojicu sinova

Osim toga, uređeno je niz pročelja i ulica u centru, svečano je otvoren Muzej Mimara, a 53 zagrebačkih umjetnika grafitima je oslikalo zid na Branimirovoj ulici, koji i dan danas uljepšava prostor između autobusnog i željezničkog kolodvora. Također, sagrađeni su i obnovljeni mnogi sportski objekti, poput ŠRC Jaruna, Ciboninog tornja, plivališta Mladost i brojnih drugih.

Uz sve to, zanimljivo je što se tijekom Univerzijade u Zagrebu rodio Matej Gašpar, petmilijarditi stanovnik Zemlje, pa je u njegovu čast održan svečani koncert, na kojem je bio i tadašnji glavni tajnik UN-a, Peres de Cuellar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap