Autor Zagija nacrtao najpoznatiju vjevericu 30 godina kasnije: Ima 50 godina i dvojicu sinova

Jasmina Grgurić Zanze
9. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Prošle su 33 godine od Ljetne univerzijade u Zagrebu, čija je godišnjica obilježena jučer. Legendarni sportski događaj održavao se u srpnju 1987. godine. Autor Zagija, Nedeljko Dragić poznatu je maskotu nacrtao 30 godina stariju sa dvojicom sinova. Kako je nastala i kako izgleda 50-godišnja vjeverica otkrio je administrator poznate Facebook grupe “Retroteka”.

Zagi 30 godina kasnije, autora Nedeljka Dragića Foto: Retroteka

Zagrebačka univerzijada održavala se od 8. do 19. srpnja 1987. godine, a na njoj su nastupili sportaši iz čak 122 države svijeta. Legendarnog sportskog događaja prisjetila se u povodu jučerašnje objljetnice i Facebook grupa Retroteka. Naime, prije tri godine, 80-godišnji autor Zagija, Nedeljko Dragić nacrtao je popularnu maskotu 30 godina stariju kao 50-godišnjaka s dvojicom sinova, 20-godišnjim blizancima Gagyjem i Zagecom.

Iza crteža se krije i vrlo zanimljiva priča.

[FOTO] Veliko licitarsko srce obilježilo Univerzijadu 1987. godine

“Pripremao sam izložbu u povodu 30 godina Univerzijade i stupio s u kontakt s Nedeljkom Dragićem te ga zamolio da mi proba nacrtati Zagija 30 godina kasnije. Zamislite sada ovo, kaže gospodin od 80 godina: Znate, nisam dugo crtao, nemam pribor, u Münhenu sam i liječim se, idem na operaciju oka…”- otkriva adimistrator Retroteke, Igor Novaković.

Nekoliko dana kasnije, stigao je traženi crtež s porukom.

“Poštovani, šaljem Vam skicu koja je zbog kratkoće vremena nastala na dan (i na dan poslije) moje operacije desnog oka uz pomoć samo lijevog oka. Nisam mogao, kao što ste željeli, nacrtati Zagija starijeg za 30 godina, a da usput ne ispričam i neku priču. Ona je jasna pogledom na crtež” – napisao mu je Nedeljko Dragić u studenom 2017. godine.

Tvorac Zagija najpoznatiju je vjevericu ovih prostora nacrtao 30 godina starijeg. Na crtežu joj je 50, a ima i dvojicu sinova, 20-godišnje blizance Gagyja i Zageca. Jedan blizanac na repu ima hrvatsku zastavu, a drugi poznate olimpijske kolutove u bojama zastave koja i dalje krasi Zagijev rep. Omiljeni Zagi i dalje ima svoj stari crni šešir, a počeo je nositi i naočale ispod kojih mu se naziru bore.

Objava je među ljubiteljima Retroteke izazvala pravo oduševljenje i sjećanje na maskotu koju smo svi imali u kući.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap