Prijeti nam nestašica? I mesari najavljuju povlačenje proizvoda s ograničenom cijenom

Milan Dalmacija
18. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Nakon trgovaca i mesari razmišljanju o povlačenju dijela svojih proizvoda. Naime, svinjski vrat s kosti ili lopaticu bez kosti nabavljaju po većim cijenama od onih po kojima bi ih trebali prodavati. Zalihe zasad pretvaraju u mesne prerađevine koje nisu obuhvaćene vladinom uredbom, a potom bi mogla uslijediti svojevrsna nestašica.

Mesari će prestati prodavati meso po ograničenim cijenama, jer ga nabavljaju skuplje negošto bi ga trebali prodavati. | Foto: Unsplash

Vlada je protekloga tjedna predstavila sveobuhvatne mjere protiv inflacije “teške” ukupno 21 milijardu kuna. Između ostaloga, donesena je odluka o ograničavanju cijena devet prehrambenih artikala, što bi u nekoj mjeri trebalo ići na ruku umirovljenicima i drugim ljudima s malim prihodima.

Tako je odlučeno da će cijene suncokretovog ulja do 1. travnja sljedeće godine biti ograničene na 15,99 kuna, mlijeka na 7,39, glatkog brašna na 5,99, oštrog brašna na 6,29, bijelog šećera na 7,99, cijelog pileta na 24,99, svinjskog vrata s kosti na 24,99, svinjske lopatice bez kosti na 24,99 i miješanog mljevenog mesa na 32,99 kuna.

Ograničene cijene hrane | Foto: Vlada RH

S druge strane, trgovci su se našli u neugodnoj poziciji, jer dobavljači nisu snizili svoje cijene. Stoga su vlasnici manjih trgovina već odlučili povući navedene proizvode s polica. U tome će ih podržati mesari, jer im prodaja cijelog pileta svinjskog vrata s kosti i svinjske lopatice bez kosti za 25 kuna te miješanog mljevenog mesa za 33 kune jednostavno nije isplativa.

– Danas ujutro sam, čisto iz znatiželje, naručio od svojeg dobavljača svinjsku lopaticu bez kosti i vrat s kostima, da vidim po kojim cijenama ću ih dobiti. Vidim da dobavljači uopće nisu smanjili cijenu nego i dalje nama prodaju po većim cijenama nego što bi mi trebali prodavati, tako da ću nažalost to prestati prodavati. Ne mogu nabaviti meso po toj cijeni po kojoj bih ga trebao prodati, a kamoli po manjoj. Da ga mogu nabaviti po istoj cijeni, mogao bih ga prodavati bez marže, jer, eto, radi se o dva artikla, bez kojih bi mi mogli preživjeti. Ali s maržom u minusu ga sigurno neću prodavati, tako da ću ga definitivno izbaciti iz prodaje, priznao nam je vlasnik jedne zagrebačke obiteljske mesnice, Petar Berislav Bašljan.

Neodrživa računica

Dodao je kako svinjski vrat s kosti inače prodaje po cijeni od 37 ili 38 kuna, a lopaticu za 34 kune. Nabavna mu je cijena za oba proizvoda oko 28 ili 29 kuna po kilogramu i to bez PDV-a. Ispada da s ograničenjem cijena kupuje skupo, da bi prodao jeftino.

On nije jedini. Iz još jedne zagrebačke mesnice stižu slične primjedbe. Kažu da ne mogu raditi protuzakonito, odnosno prodavati ispod cijene, stoga više neće prodavati meso s ograničenim cijenama.

– Prodajemo Zvijezdino suncokretovo ulje koje smo platili 19,40 kuna, kupili 10 kartona prošli mjesec i prodajemo ga sad po 15,99. Nema veze, prodat ćemo ga i više ga nećemo imati, jer jednostavno to nema smisla, poručili su nam iz mesnice Don Vito na tržnici Kvatrić.

Nadoknađivanje minusa

Oni su minus u blagajni odlučili nadoknaditi time da meso s ograničenim cijenama koriste za mesne prerađevine. Tako od lopatice rade kobasice, a umjesto vrata s kostima prodaju suhi vrat bez kosti, koji je pogodan za kuhanje u varivima poput graha ili sarme. Da ne govorimo kako je tradicija mljevenje mesa na zahtjev kupaca, dok se gotovo mljeveno meso kupuje u trgovinama.

Ta je roba, uostalom i traženija. Iz mesnica su nam potvrdili kako im je klijentela raznolika, kao i ukusi. Umirovljenici, prema iskustvu mesara Bašljana, uglavnom uzimaju meso za juhu ili nešto za kuhanje. No, greška u koracima Vlade koja nije ograničila nabavne cijene mesa, moglo bi dovesti do nestašice artikala bez kojih je teško zamisliti kućanstvo. Tako bi umirovljenici, koji ionako zbog malih mirovina moraju birati što će jesti, mogli imati još suženiji izbor.

Prijeti nam nestašica? I mesari najavljuju povlačenje proizvoda s ograničenom cijenom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap