Zbog novih mjera trgovina uklonila proizvode s polica, a vlasnica objasnila zašto se odlučila na ovaj potez

Ana Kanazir
12. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Zbog ograničenja cijena za devet prehrambenih artikala koje je donijela Vlada, vlasnica lokalne trgovine u Mirkovcu u općini Breznica Varaždinske županije, Magdalena Kralj, u svojoj trgovini više neće prodavati ulje, mlijeko, šećer, oštro ni glatko brašno jer je to za nju velik gubitak. Svoju su stranu o ovome iznijeli i Savez udruga malih trgovaca RH, kao i stranke umirovljenika okupljene pod imenom Umirovljenici zajedno.

hrana trgovina

Foto: Unsplash

Kako navodi vlasnica trgovine određene proizvode se ne isplati prodavati po cijenama koje su predviđene jer si gubitak ne može priuštiti te je prisiljena ukloniti proizvode iz prodaje. Najveći problem je što su nove cijene donesene preko noći te se trgovci nisu uspjeli snaći. S njome se slažu i iz Saveza udruga malih trgovaca, dok se iz Umirovljenici zajedno pitaju hoće li ovo dovesti do umjetno kreirane nestašice ovih proizvoda.

umirovljenici
Novi paket mjera: Vlada ograničila cijene nekih namirnica, isplatit će novi energetski dodatak, dijeliti veće vaučere...

Zašto je došlo do povlačenja određenih proizvoda?

Navedene namirnice ne planira vratiti u prodaju sve dok Vlada ne smisli način kako će nadoknaditi gubitke od prodaje zaliha, rekla je gospođa Kralj za Jutarnji list.

– Mi smo robu kupovali po enormno visokim cijenama i sad bi po proizvodu trebali imati po 20 posto gubitka u prosjeku. Isti je problem za sve male, seoske dućane. Naši suseljani ni mi, nismo financijski jaki. Svi se borimo, uništavaju nas krize od korone, rata, umjetne krize… ali Vlada neće riješiti situaciju pokopa li prvo nas trgovce. A s ovime se to radi, rekla je Magdalena Kralj te dodala kako je prisiljena maknuti sve iz prodaje.

Osim toga, veliki problem je i u kupljenim namirnicama, odnosno zalihama o kojima nitko nije mislio.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

-Prvo smo trebali donijeti odluku do kad možemo prodavati po tad aktualnim cijenama da rasprodamo zalihe, a ne danas smo donijeli odluku, sutra vi prodajete po nižim cijenama. Halo! Stop. Što je sa zalihama?, pita se gospođa Kralj.

Kako bi bolje objasnila što je donijelo zamrzavanje cijena za male trgovce, ali i za kupce dala je točan primjer:

– Ulje smo nabavili po cijeni od 19,47 kuna, trebali bi ga prodati po 15,99, mlijeko za 8,31 (7,39), šećer 8,20 (7,99), brašno T 550 6,41 (5,99), T 400 6,41 (6,29). Mi si taj gubitak ne možemo priuštiti, kaže Magdalena Kralj.

Što kažu iz Saveza udruga malih trgovaca?

Savez je na svojim stranicama objavio svoje stajalište gdje ističe kako poštuju Vladine odluke, ali kako su mjere ograničavanja cijena neprihvatljive. Kažu i kako će, ako situacija ostane ista, dio malih trgovaca doći u opasnost da trajno zatvori svoja vrata, čime se ugrožava 737 članica Saveza, te gotovo 3.000 radnih mjesta u 750 trgovina.

– Cijene predviđene novom uredbom Vlade trenutno su ispod nabavnih cijena, što znači da bi u tom slučaju gubili dio cijene i kompletni PDV koji trgovci plaćaju državi. Istodobno, ulazimo u opasnost plaćanja kazni zbog dumpinga, odnosno prodaje ispod nabavne cijene robe. Stoga se iskreno nadamo kako će i dobavljači ponijeti svoj dio tereta, odnosno smanjiti cijene, jer ostane li sve na trgovcima stvari neće biti dobre, navodi se na stranicama Saveza udruga malih trgovaca RH.

Što umirovljenički predstavnici misle o paketu mjera možete vidjeti ovdje. 

Što kažu iz Umirovljenici zajedno?

Stranke umirovljenika okupljene kao „Umirovljenici zajedno“ se u priopćenju pitaju, ako se nastavi povlačenje proizvoda iz prodaje prijeti li nam umjetno kreirane nestašice ulja, brašna, mlijeka,… Dodaju i kako ostaje otvoreno pitanje tko će u lancu, krenuvši od samog proizvođača pa sve do krajnjeg trgovca na malo snositi teret negativne razlike u cijeni te navode kako se ovom mjerom ne/namjerno favoriziraju veliki trgovački lanci.

– Moglo bi zbog navedenog ubrzo biti velikih problema ako država pomogne malim trgovcima sa nekom subvencijom u nabavnim cijenama jer će to dovesti u nepovoljan položaj „velike“ trgovce. Sa druge pak strane ako malim trgovcima ne pomogne, mnogi će da bi izbjegli gubitke u trgovini, navedene artikle jednostavno izbaciti iz svoje ponude čime će svjesno umanjiti prihode, a time naravno i potencijalnu zaradu… Gledajući malo unaprijed jasno je da svaki mali trgovac mješovitom robom bez osnovnih artikala u ponudi poput ulja, šećera ili brašna može slobodne odmah zatvoriti svoj dućan, pišu iz Umirovljenici zajedno.

Svi se dakle slažu oko jednog, iako donesene u najboljoj namjeri, mjere je potrebno dodatno razraditi kako nitko ne bi bio na gubitku.

Zbog novih mjera trgovina uklonila proizvode s polica, a vlasnica objasnila zašto se odlučila na ovaj potez
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap