Prijave za ugradnju dizala samo su anketa, EU još nije odobrila projekt!

Jasmina Grgurić
28. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Rok za pretprijave za ugradnju dizala u zgradama s tri ili više katova uz čak 85 posto subvencije iz sredstava EU na stranicama Hrvatske gospodarske komore je 31. siječnja ove godine. No, riječ je samo o anketi, odnosni evidenciji zainteresiranosti predstavnika suvlasnika stanara.

Foto: Unsplash

Projekt ugradnje dizala uz sufinanciranje s visokih 85 posto, EU još uvijek nije odobrila. Za sve one koji su se prijavili ili će to tek učiniti online na stranicama HGK do 31. siječnja, sama ugradnja još je uvijek neizvjesna. Hoće li subvencija biti, pod kojim uvjetima, u kojim rokovima te za koliko zgrada će ono biti odobreno, za sada je još uvijek nepoznato.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU još nema povratnu informaciju hoće li Europska komisija odobriti glavni preduvjet za subvencioniranje ovog projekta, a to su izmjene operativnog programa koje su bile nužne da bi projekt ugradnje dizala uopće mogao biti financiran europskim novcem, piše Jutarnji list.

Odredili rok gradnje, ali odobrenje još čekaju

Ministrica Gabrijela Žalac kazala je da su održali sastanak s predstavnicima Europske komisije te da su ih zatražili još neka pojašnjenja, da će Ministarstvo to učiniti, nakon čega će EK brzo objaviti svoj stav. Međutim, u pretprijavi je navedeno da se početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje već u drugoj polovici 2019. godine. Ipak, za sada nije potvrđeno ostaje li navedeni rok, odnosno hoće li sva procedura te samo odobrenje projekta doista stići na vrijeme.

Na oko 16 tisuća adresa pisma su poslala HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske, a u kojima se se savjetuje predstavnike stanara da ispune pretprijavu kako bi se utvrdio stvarni interes građana. Upravo kao i online prijava, riječ je samo o anketi koju su dužni provesti kako bi projekt uopće bio razmotren od strane EU. Na temelju iskazanog interesa, tek će se odrediti vrijednost projekta i visina potrebnih sredstava.

Prema podacima HGK, dosad je zaprimljeno sedam tisuća prijava od ukupno 17 tisuća zgrada koje se žele kandidirati za projekt, no teško je reći imaju li svi suglasnost stanara i njihovih predstavnika te same uvjete za gradnju.

Silvano Hrelja (HSU) za Jutarnji je rekao da će za ugradnju dizala novcem iz EU biti potrebno prikupiti suglasnost svih stanara, osim u slučajevima zgrada s osobama manje pokretljivosti i invaliditetom, gdje će biti dovoljno prikupiti suglasnost 51% stanova. Nakon toga, treba dogovoriti način financiranja.

Rješenje za umirovljenike, invalide i malu djecu

Lift za stanare: Prijavite se i ugradite dizalo uz 85 posto sredstava iz EU

Podsjetimo, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika uključila se u pokretanje projekta “Dostupnost do stana – ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažnim stambenim građevinama” uz sufinanciranje iz fondova EU.

Bez dizala je u Hrvatskoj gotovo 17 tisuća zgrada .U njima živi 700.000 građana od kojih su mnogi umirovljenici, invalidi ili obitelji s malom djecom. Ugradnja dizala bi im znatno olakšala mogućnost kretanja.

Ministarstvo u prethodnom višegodišnjem razdoblju nije iskoristilo dostupna EU sredstva za ove svrhe, zbog čega je Europska komisija bila odbila projekt “Dostupnost do stana”. Za ugradnju dizala zalagala se i Hrvatska stranka umirovljenika te brojni stručnjaci, a sada je hvalevrijedna inicijativa na korist starijih i nemoćnih osoba konačno urodila plodom.

Prijave za ugradnju dizala samo su anketa, EU još nije odobrila projekt!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap