Lift za stanare: Prijavite se i ugradite dizalo uz 85 posto sredstava iz EU

Jasmina Grgurić Zanze
9. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika uključila se u pokretanje projekta “Dostupnost do stana – ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažnim stambenim građevinama” uz sufinanciranje iz fondova EU.

Ilustracija: PIxabay

“Trošak ugradnje pojedinačnog dizala procjenjuje se na 350.000 kuna, od čega bi se 85 posto financiralo bespovratnim sredstvima EU fondova, a 15 posto troškova snosili bi stanari. Stambenih građevina s tri i više katova bez dizala u Hrvatskoj ima oko 16.000” – piše na stranicama HGK

Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje se u drugoj polovici 2019. godine.

Tečaj €/kn: 7,53450

Rok za popunu pretprijave jest 31. siječnja 2019. godine. Predstavnike suvlasnika višeetažnih stambenih građevina koje nemaju dizalo, a koji su zainteresirani za uključivanje u projekt, pozivaju da popune pretprijavu koja ima karakter evidencije zainteresiranosti. Dodatne informacije mogu se dobiti od Zdravka Čizmara, Komora Zagreb, e-mail: zcizmar@hgk.hr, tel. 01/4606 713.

dizala
Biljana Borzan: Zbog nesposobnosti ministarstva ništa od ugradnje dizala iz EU fondova

Lift financiraju suvlasnici zgrade, a održavanje lifta naplaćuje se iz pričuve na trošak stanara.

Bez dizala je u Hrvatskoj gotovo 17 tisuća zgrada koje broje više od četiri etaže. U njima živi 700.000 građana od kojih su mnogi umirovljenici, invalidi ili obitelji s malom djecom. Ugradnja dizala bi im znatno olakšala mogućnost kretanja.

Ministarstvo u prethodnom višegodišnjem razdoblju nije iskoristilo dostupna EU sredstva za ove svrhe, zbog čega je Europska komisija bila odbila projekt “Dostupnost do stana”. Za ugradnju dizala zalagala se i Hrvatska stranka umirovljenika te brojni stručnjaci, a sada je hvalevrijedna inicijativa na korist starijih i nemoćnih osoba konačno urodila plodom.

Lift za stanare: Prijavite se i ugradite dizalo uz 85 posto sredstava iz EU
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap