Preživljavanje umirovljenika: ‘Gospođa ide s kalkulatorom u trgovinu, jer ima 280 eura mirovine’

Milan Dalmacija
1. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Koliko su mirovine u Hrvatskoj niske govori i primjer kojeg nam je u podcastu Mirovina.hr ispričao Lazar Grujić iz platforme Umirovljenici zajedno. Njega je nazvala jedna gospođa da mu se potuži kako s kalkulatorom odlazi u trgovinu. Izračunala je da može svakog dana potrošiti najviše šest eura, kako bi mogla svoju mirovinu ‘rastegnuti’ do kraja mjeseca.

Materijalna situacija osoba treće životne dobi je teška. S prosječnom mirovinom od 412,99 eura teško je nositi se s inflacijom. Još je teže zamisliti kako živi gotovo 285.000 umirovljenika s najnižim mirovinama, koje u prosjeku iznose 287,12 eura. Slovenci, čiji je standard puno viši od našeg već mjesecima prosvjeduju tražeći veće mirovine. Čini se da će u prosvjede i naši umirovljenici, o čemu možete čitati ovdje.

Umirovljeničke dileme

No, brojke su samo okvirni pokazatelj života umirovljenika. Mnogi se obraćaju umirovljeničkim predstavnicima s vlastitim tragičnim primjerima preživljavanja.

– Trebaš biti veliki virtuoz da rastegneš od prvog do prvog i da poklopiš sve. Imao sam puno razgovora ovih dana. Jedna me gospođa nazvala i govori kako ide s kalkulatorom u trgovinu, jer ima 280 eura mirovine i ne smije prijeći šest eura dnevno da bi potrošila, jer neće imati do kraja mjeseca. Možete li zamisliti da imate ljude koji imaju dilemu: da kupi kruh i mlijeko ili lijekove da ih ne boli. To im je odluka, govori koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama platforme Umirovljenici zajedno i predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić u podcastu Mirovina.hr.

Istaknuo je kako su nekoć umirovljenici kopali po kontejnerima tražeći boce, dok sad traže hranu. Teret inflacije pokušala je olakšati Vlada jednokratnim dodacima i drugim mjerama pomoći. No, Grujić smatra da su to mjere koje ne predstavljaju sustavno rješenje problema siromaštva umirovljenika.

Okrugli iznosi

Novčanice eura u rukama
Porast standarda: Umirovljenici otkrili kolika bi im mirovina bila dovoljna za normalan život

A naši umirovljenici uglavnom smatraju da bi za normalan život trebala biti dovoljna mirovina do 1.000 eura. To smatra 55,85 posto od ukupno 6.328 naših čitatelja koji su glasali u anketi, o čemu možete čitati ovdje. Još 30,81 posto (1.949 osoba) drži da bi za normalan život mirovina trebala biti na razini prosječne plaće, koja je u svibnju iznosila 1.122 eura.

Da je mirovina do 500 eura dovoljna za normalan život misli 468 ispitanika (7,30 posto). S druge strane, da nema tog novca koji je dovoljan za sve umirovljeničke potrebe drži 242 naših čitatelja (3,83 posto). Dovoljno za život u ovom trenutku ima svega 78 umirovljenika (1,23 posto), dok njih 58 (0,92 posto) ne može procijeniti koliko bi novca pokrilo njihove potrebe.

Na koji način se mogu podići mirovine, hoće li umirovljenici izaći na ulice i kako je došlo do ujedinjavanja dijela njihovih predstavnika možete pročitati ovdje ili pogledati ispod teksta u našem podcastu s Lazarom Grujićem, koordinatorom platforme Umirovljenici zajedno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap