Ulice Ljubljane zamijenili Bruxellesom: Slovenski umirovljenici upozorili na nepravdu ispred Europarlamenta

Milan Dalmacija
27. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Šezdesetak slovenskih umirovljenika uputilo se u Bruxelles kako bi institucije EU i javnost upozorili na situaciju u Sloveniji. Održali su konferenciju za medije ispred Europskog parlamenta, a kasnije su ih primili zastupnici iz Slovenije, Mađarske i Češke.

Slovenski umirovljenici u Bruxellesu | Foto: Facebook/Pavel Rupar

Kraj mjeseca je već uobičajeno vrijeme za prosvjede umirovljenika u Sloveniji. No, za razliku od proteklih pet puta, Narodna inicijativa Glas umirovljenika Slovenije i Zavod 1. listopada su pod vodstvom Pavela Rupara, ulice Ljubljane zamijenili ulicama Bruxellesa.

Informiranje institucija

Slovenski umirovljenici ponovno na ulicama: Simboličnom gestom pokazali što misle o vladajućima

Šezdesetak umirovljenika otišlo je u belgijsku metropolu u znak prosvjeda, ali i kako bi informirali europske institucije o stanju i odnosu prema umirovljenicima u Sloveniji. Posebno spočitavaju vlastima njihov prijeziran odnos, a kritizirali su i različitost raznih političkih inicijativa i “izopačenost” medija, piše Nova24TV.

– Odlučno idemo putem traženja pravde za sve slovenske umirovljenike koji pate od neimaštine i žive ispod granice siromaštva, bez obzira na njihovu političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost”, ističu u inicijativi i zavodu, dodajući da je njihova zadaća informirati europarlamentarne zastupnike i druge dužnosnike o situaciji u Sloveniji.

Netko ih je i saslušao

Stoga su u utorak ujutro ispred ulaza u zgradu Europskog parlamenta održali konferenciju za medije. Bilo je govora o etiketiranju vođa inicijative, stvaranju razdora, lošem izvještavanju medija, ali i o situaciji u kojoj živi 270.000 umirovljenika te planovima za bolji život.

Umirovljenički položaj u državnoj skupštini: Pred slovensku Vladu postavljeno 7 preporuka

– Čvrsto sam odlučan govoriti istinu o stanju umirovljenika i Slovenije, uključujući i one koji ih žele uvjeriti da je njihova ideologija jedina prava, koju oni i dalje slijepo slijede. Radimo za sve, za Sloveniju i za nas i našu djecu, poručio je Rupar.

Na konferenciji su bili prisutni novinari iz 15 slovenskih i inozemnih redakcija. Umirovljenike je najprije blagoslovio župnik, a potom su ih, kako piše slovenska agencija STA, primili europarlamentarci iz redova demokrata (SDS) Milan Zver i Romana Tomc te njihovi kolege iz Mađarske i Češke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap