Slavlje ili prosvjed: Grujić otkrio zašto bi umirovljenici trebali izaći na ulice

Milan Dalmacija
30. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Već neko vrijeme u umirovljeničkoj je javnosti aktualna ideja prosvjeda. Najavljeno je kako bi on trebao biti održan 1. listopada. Koordinator platforme Umirovljenici zajedno, Lazar Grujić gostujući u podcastu Mirovina.hr objasnio je zbog čega će se prosvjedovati.

Već nekoliko tjedana u umirovljeničkoj je javnosti živa ideja prosvjeda. Jasno, materijalna situacija je teška, s prosječnom mirovinom od 412,99 eura teško je nositi se s inflacijom. Još je teže zamisliti kako živi gotovo 285.000 umirovljenika s najnižim mirovinama, koje u prosjeku iznose 287,12 eura.

Iskazivanje nezadovoljstva

Umirovljenica na cesti odgovara na pitanje o prosvjedu umirovljenika
Video: Građani podržavaju najavljene prosvjede; 'Svatko zaslužuje bolje živjeti i imati pravednija primanja'

Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama platforme Umirovljenici zajedno i predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić još je ranije najavio mogućnost održavanja prosvjeda na Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada. Gostujući u podcastu Mirovina.hr objasnio je zbog čega smatra da je prosvjed najbolji oblik iskazivanja nezadovoljstva trenutnom situacijom. Razloga za to, kaže, ima mnogo.

– Osnovna tema prosvjeda i svih rasprava je borba protiv siromaštva. To je osnovni problem i ako to nije razlog, onda ne vidim nijednog drugog razloga. Dakle, borba protiv siromaštva, da na Dan starijih osoba bude ili slavlje ili prosvjed. Da vladajući vide da nas ima, da smo nezadovoljni i da možemo i hoćemo odlučiti o tome tko će biti na vlasti. Bolje da ne provjeravaju to, već da vode brigu o umirovljenicima u budućem vremenu, a puno prijedloga i načina imamo na koji način izaći iz siromaštva, rekao je Grujić.

Umirovljenici podržavaju prosvjed

Prema našoj ranijoj anketi, koju možete vidjeti ovdje, 85 posto naših čitatelja rado bi izašlo na prosvjed ako bude organiziran i pritom podržalo umirovljeničke zahtjeve.

– Stvara se jedna kritična masa. Mi imamo obvezu prema toj kritičnoj masi. Mene svakodnevno zovu kolege koji će doći na prosvjede i traže da se izborimo za to o čemu smo pričali i što smo ranije komunicirali. Sve zasnivamo na tome da ima sredstava i da se može, ali vraćamo se na političku volju. Uz podršku koju smo dobili za prosvjed, očekujemo i podršku na biralištima, jer onda ćemo biti sigurni da smo pošteni; oni prema nama kao birači i mi prema njima kao politička opcija koju su odabrali, rekao je Grujić.

Što nam je još Lazar Grujić rekao o prosvjedima, ali i mirovinama te udruživanju umirovljenika možete pročitati ovdje ili pogledati u videu ispod teksta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap