Pred nama je novi skok cijena, sve je jasnije da usklađivanje mirovina to neće moći popratiti

Josip Mihaljević
13. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Inflacija će nakon dugo vremena u nadolazećem usklađivanju mirovina biti glavni poguranac usklađivanja mirovina. U pravilu je do sada “motor” usklađivanja bio rast plaća, ali sve skuplje cijene će ovoga puta prevagnuti. I dok su razni stručnjaci isprva govorili da je inflacija prolazna, čini se da s rastom cijena još uvijek nismo raskrstili.

trgovina

Foto: Pixabay

Poskupljenja svega i svačega i rastuća inflacija i dalje predstavljaju velik problem  za umirovljeničke novčanike. Poskupljenja, koja su počela s višim cijenama žitarica i uljarica, koja su dovela do poskupljenja kruha, brašna, tjestenina, ulja i šećera prelijevaju se i na ostale kategorije robe u trgovinskim lancima, piše Večernji list. Dobavljači svakodnevno ažuriraju cjenike i teško je ne primijetiti kako je sve manje akcija bez kojih umirovljenici teško izlaze u plusu na kraju mjeseca. U Brazilu je loša godina, a problemi s međuoceanskim brodovima prelijevaju se i na rast cijena kave.

Tako je popularna Franckova kava od 400 grama skočila s 32,99 na 36,99 kuna, Podravkina pasirana rajčica od 500g porasla je 5,99 na 7,99 kuna, a slično se događa i s mlijekom i drugim mliječnim proizvodima. Svjetski stručnjaci su, kada je inflacija počela pokazivati svoje zube odrješito govorili kako se radi o prolaznom i kratkotrajnom događaju, no prava istina je da nitko ne može predvidjeti koliko će cijene još rasti i kada će taj proces prestati.

Cijene rastu iz mjeseca u mjesec, a nastavit će i u 2022. godini

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić ističe kako su potrošačke cijene svih prehrambenih skupina na razini država članica EU u listopadu u odnosu na rujan rasle 0,4 posto, dok na godišnjoj razini prosječan rast u listopadu iznosi 2,3, a u Hrvatskoj čak 4,1 posto. Najviše su u proteklih godinu dana poskupjela ulja i masti, više od 9 posto, a u Hrvatskoj čak 20 posto u odnosu na prošlogodišnje cijene u listopadu.

ljuti penzioner
Umirovljenici o usklađivanju: "Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?"

“Sigurno je da s obzirom na rast inputa, stočne hrane koja je poskupjela 35-40 posto u zadnjem tromjesečju (a u troškovima proizvodnje čini 60-70 posto), treba očekivati da će se cijene i dalje povećavati. U protivnom su veliki gubici i u primarnom sektoru i u industriji, koja je opterećena i velikim povećanjem troškova energije. Plin je 3,5 puta skuplji nego prije godinu dana. I struja je poskupjela, kao i sve vrste ambalaže, logistika, a povećale su se i plaće zaposlenih u industriji”, kazao je Branko Bobetić za Večernji list.

Martin Evančić, predsjednik uprave NTL-a te udruženja trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca kaže kako su od početka vala poskupljenja mliječni proizvodi u trgovinama skuplji za 8-20 posto, robne marke mlijeka, šećer i keksi 20 posto, kava 15 posto, ulje i gauda 30 posto, brašno 20 posto te dodaje kako su najavljena i nova poskupljenja za 2022. godinu.

Poskupilo mlijeko, umirovljenica: "Uzet ću ovo dvije kune jeftinije, rok je još četiri dana"

“Iskreno, više i ne znam koliko je što otišlo gore jer svaki dan dobivamo nove cjenike. Sokovi, tjestenina, bomboni, čokolade, salame, juhe, začini, Vegeta, marmelade, ajvari, kiseli krastavci, toaletni papir… sve je poskupjelo. Od Nove godine poskupljuje i pivo. Zapravo samo svježe meso još nije išlo gore zbog golemih viškova u Europi. Kina, koja je nedavno imala problema s afričkom svinjskom kugom, ponovno je u pogon stavila svoje farme zbog čega je cijena stočne hrane u svijetu skočila, a cijene svinjetine, koje oni imaju dovoljno, ostale su niske”, kaže Evačić za Večernji list.

Mirovine neće moći pratiti takav rast

kune i euri
Usklađivanje mirovina iza ugla: Koliko bi mogle rasti u 2022. godini?

Preliminarni podaci od prije nekoliko tjedana govore kako bi mirovine na početku iduće godine mogle doživjeti indeksaciju od tek 1,9 posto. Pri tomu će motor rasta biti inflacija, prvi put od 2013. godini. Do sada je motor rasta uvijek bio rast plaća, ali inflacija će po svemu sudeći preuzeti vodstvo.

Međutim, rast mirovina neće moći pratiti sva ta silna poskupljenja. Što je najgore, čak i povećanje mirovine dolazi sa zaostatkom.

Recimo da vam je mirovina ravno 2.000 kuna i da inflacija tek počinje. Kako se u Hrvatskoj mirovine usklađuju svakih šest mjeseci, vi ćete s iznosom od 2.000 kuna živjeti pola godine dok stvari oko vas poskupljuju, a tek nakon šest mjeseci ćete dobiti usklađivanje mirovine na konto inflacije. Dakle, sa šest mjeseci zaostatka.

U svakom slučaju, za točan postotak narednog usklađivanja trebat će se pričekati još par mjeseci, odnosno da Državni zavod za statistiku objavi sve potrebne podatke o inflaciji i rastu plaća do kraja 2021. godine. Tek onda ćemo formulom usklađivanja doći do konačnog postotka usklađivanja, a novci bi umirovljenicima na račun trebali sjesti u ožujku 2022. godine.

Pred nama je novi skok cijena, sve je jasnije da usklađivanje mirovina to neće moći popratiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap