Poskupilo mlijeko, umirovljenica: “Uzet ću ovo dvije kune jeftinije, rok je još četiri dana”

Jasmina Grgurić Zanze
9. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Uz sva ostala poskupljenja, građani posljednjih dana mogu svjedočiti i znatno većim cijenama mlijeka koje su otišle u nebo pa tako za litru trebamo izdvojiti i do devet kuna. Ovu najosnovniju namirnicu građani si više ne mogu priuštiti svakodnevno, a pogotovo ne umirovljenici.

Ilustracija: Rawpixel

Kada bi umirovljenik svakog dana kupio litru svježeg mlijeka poznatog proizvođača, morao bi samo za to izdvojiti 270 kuna mjesečno, što je čak desetina prosječne mirovine od 2.645 kuna, pri čemu većina ima manje od toga iznosa.

Sa 2.200 kuna mirovine svaka lipa je bitna

Jedina alternativa sada su robne marke koje su nešto jeftinije, a hvataju se dodatne akcije u trgovačkim centrima gdje se kupuju zalihe trajnog mlijeka za cijeli mjesec po znatno nižim cijenama, ali i za nešto nižu kvalitetu.

– Evo pogledajte, ima još četiri dana do isteka roka. Zašto ga ne bih kupila, to je ispravno mlijeko za upotrebu – rekla je za Slobodnu Dalmaciju jedna starija gospođa.

Njezino mlijeko je po redovnoj cijeni koštalo 7.99 kuna, a ona će ga platiti dvije kune jeftinije, što je za umirovljenicu sa 2.200 kuna mirovine dobra kupovina, jer kako sama kaže „dug je mjesec“.

Mlijeko sve skuplje, a farmera sve manje

Dok su cijene sve veće, farmera koji prave mlijeko sve je manje, što predstavlja svojevrsni apsurd. Reklo bi se da je mlijeko sve unosniji biznis, no otkupna cijena od farmera po litri sirovog mlijeka ostaje istih od 2,20 do 2,50 kuna. Mnogi odustaju zbog neisplativosti od mukotrpna posla za tako nisku cijenu.

Umirovljenica sa 1.800 kuna mirovine veseli se dodatku: "Jedem kruh i mlijeko da bi preživjela"

Potrošač tu litru na polici plati četiri puta više. Nije tajna da proizvođači od otkupne litre naprave nekoliko litara mlijeka pa im je zarada očita.

Cijena nafte generira poskupljenja stočne hrane, koju farmeri ne mogu kupiti, dok je na poskupljenje mlijeka utjecao još čitav niz faktora kao što je poskupljenje ambalaže, energenata, transporta…

Mnogima nažalost prijeti rasprodaja krava i gašenje farmi, jer se velike farme teško mogu preorijentirati na proizvodnju drugih mliječnih proizvoda, poput sireva, što bi im bilo znatno isplativije. A cijene sireva također su iz godine u godinu sve veće pa ni oni najobičniji više nisu dostupni onima slabije platežne moći.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap