Požega: “Oni koji ne diraju povlaštene mirovine i sami se nadaju povlaštenom statusu”

Jasmina Grgurić
1. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Željko Požega, profesor s osječkog Ekonomskog fakulteta i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka osvrnuo se na društvenim mrežama na mirovine prema posebnim propisima za koje se iz proračuna izdvaja oko 5,5 milijuna kuna.

Željko Požega Snimak zaslona: Youtube

Mirovine prema posebnim propisima nisu “dirane” mirovinskom reformom, iako je ministar Marko Pavić za ovu godinu obećao njihovu reviziju. No, za sada nema vidljivih pomaka niti novih najava u tom smjeru, ako je suditi prema najavljenim aktivnostima iz njegova resora.

Profesor Željko Požega komentirao je upravo izjavu ministra Marka Pavića koji je rekao da se jednom dano pravo ne može nekom oduzeti. Status predsjednika osječkog Gradskog vijeća, koji je na tu poziciju došao iz redova Mosta, prenosimo u cijelosti.

“Hrvatskoj godišnje za isplatu svih mirovina treba oko 40 milijardi kuna. Uplatama radnika prikupi se oko 22 milijarde kuna, što znači da se svake godine iz proračuna uzme dodatnih 18 milijardi kuna kako bi se mirovine mogle isplaćivati.

Pavić o povlaštenim mirovinama: "Kada jednom nekome date pravo, to pravo ne možete oduzeti"

Sa druge strane, prosječna mirovina je oko 2300 kuna te nam umirovljenici sa mirovinama od 1800 do 2500 kuna doslovno preživljavaju. Godišnja usklađivanja mirovina i povećanja od dvadesetak ili tridesetak kuna izgledaju kao šala, a ne kao ozbiljna vijest.

I sad, ono najvažnije, Hrvatska godišnje za povlaštene mirovine izdvaja nevjerojatnih 5,5 milijardi kuna. Na pitanja novinara, vladajući odgovaraju da se povlaštene mirovine ne mogu smanjivati jer ljudima kojima ste dali neko pravo to pravo više nikada ne možete oduzeti.

Znači, po toj logici, u poduzeću radnicima nikada ne bi smjeli smanjivati plaću jer im oduzimate pravo na višu plaću koju ste im dali ugovorom na neodređeno vrijeme… Ne bi smjeli niti radniku dati otkaz jer mu oduzimate pravo na rad koje je dobio na neodređeno vrijeme… Mogao bih tako dugo nabrajati, a logiku ionako shvatio ne bih…

Jedina se logika krije u jednostavnoj činjenici da se baš oni koji bi mogli učiniti nešto i sami nadaju istom, povlaštenom statusu koji će ih i u danima mirovine čuvati od pukog preživljavanja i sudbine „običnih“ umirovljenika” – napisao je Željko Požega.