Pavić o povlaštenim mirovinama: “Kada jednom nekome date pravo, to pravo ne možete oduzeti”

Josip Mihaljević
16. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u posljednjem intervjuu ponovno se oglasio o mirovinskoj reformi. Javna rasprava je gotova, a čini se da će prijedlozi zakona ići u ekspresnu saborsku proceduru, koja bi trebala početi krajem listopada!

Snimak zaslona HRT

Ministar Marko Pavić dao je intervju za HINA-u, kojeg prenosi Index.hr.

Osim što je najavio kada bi zakonski prijedlozi trebali ići u saborsku proceduru (krajem listopada u dva čitanja), ponovno je pričao o opravdanosti Vladinih poteza glede reforme. Kao jedan od glavnih ciljeva, ponovno je istaknuo priču o održivosti financijskog sustava te je naglasio kako godišnje za sve mirovine u Hrvatskoj nedostaje 17 milijardi kuna – koje se isplaćuju iz proračuna.

Podsjećamo, sindikati su se na nedavnoj medijskoj konferenciji oglasili o tih famoznih 17 milijardi kuna koje nedostaju i ne smatraju kako bi taj financijski teret u potpunosti trebao biti teret mirovinskog sustava. Više o tome možete pročitati ovdje.

Zašto rad do 67. godine života?

Ministar je podsjetio zašto se uvodi ubrzani rad do 67. godine starosti:

“Nakon detaljne analize odlazak u mirovinu sa 67 godina smo morali ubrzati pa je naš konačni kompromisni prijedlog da se u starosnu mirovinu ide sa 67 godina od 2033. godine. Više je razloga za to: naši umirovljenici imaju kratak prosječni mirovinski staž – samo 30 godina, dok npr. u Njemačkoj prosječni mirovinski staž iznosi 37,8 godina”, tvrdi ministar.

Ministra se u prijašnjim medijskim istupima moglo čuti kako je prosječni radni staž hrvatskih radnika 32 godine, a u posljednjem intervjuu ističe kako je on dvije godine kraći. Moguće da je to ukupan prosjek muškaraca i žena, budući da žene u pravilu imaju nešto kraći radni staž od muškaraca.

Nisu to “povlaštene mirovine”, to su “mirovine po posebnim propisima”

Nadalje, ministar se oglasio i o tzv. povlaštenim mirovinama, a odgovor se neće svidjeti brojnim umirovljenicima koji mirovine primaju po općim propisima:

“Ne bih to nazivao povlaštenim mirovinama jer su to mirovine po posebnim propisima. Moramo reći da većina korisnika mirovine po posebnim propisima ima dio staža ostvaren iz rada kada su im se uplaćivali obvezni doprinosi. Osim toga, kada jednom nekome date pravo, to pravo ne možete mu oduzeti. To je jedan od razloga zašto imamo relativno mladu populaciju umirovljenika i zato želimo omogućiti umirovljenicima da rade do četiri sata i primaju punu mirovinu”, stoji u ministrovom odgovoru.

Prema ovom navodu, izgledno je kako se mirovine po posebnim propisima i neće pretjerano dirati. Iako je ministrova pomoćnica Melita Čičak u HRT-ovoj Temi dana, na prozivku Krešimira Severa o problemu povlaštenih mirovina, izjavila kako će ovom reformom prvo urediti mirovine po općim propisima, a u budućnosti će raditi na mirovinama po posebnim propisima. Više o tome ovdje.

Pavić o povlaštenim mirovinama: “Kada jednom nekome date pravo, to pravo ne možete oduzeti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap