Pavić o povlaštenima: Ima 13.000 mirovina iz NOB-a koji je završio prije 75 godina

Jasmina Grgurić
24. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Tri dana nakon prosvjeda protiv mirovinske reforme, ministar Marko Pavić rekao je da je i dalje spreman na razgovor sa sindikatima, pozvavši ih na dodatne razgovore te uputio dopis u nadi da će ponovno zajedno sjesti za stol. No, koliko je spreman na neke ustupke prema njihovim zahtjevima?

Ministar Marko Pavić, foto: Vlada RH

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić jučer je izjavio da mirovinski paket kakav jest ide u saborsku raspravu, kada će se vidjeti hoće li biti amandmana te na koji način mirovinsku reformu, koja je u visokoj fazi finalizacije, poboljšati. Dodaje kako je sve usuglašeno sa koalicijskim partnerima, uz razgovore s financijskom industrijom, socijalnim partnerima i zainteresiranom javnošću.

“Nama je bitno da postignemo povećanje mirovina, održivost javnih financija i da niti jedna skupina sadašnjih i budućih umirovljenika ne bude diskriminirana” – opet je ponovio Pavić.

Novinari su ga pitali i o povlaštenim mirovinama pri čemu je rekao kako će se ići u njihovu reviziju, podsjetivši da još ima 13.000 mirovina iz NOB-a, koji je završio prije 75 godina.

“Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti” – rekao je Pavić, piše N1.

Poručio je iznova da je cilj mirovinske reforme da mirovine budu veće, da imamo opstojnost i dugoročnu održivost javnih financija i da ne diskriminiramo ni jednu skupinu umirovljenika. Također, najavio je da će sadašnjim umirovljenicima mirovine i dalje rasti, pri čemu je podsjetio da su u prve dvije godine Vladina mandata mirovine rasle za 6,39 posto, iako je obećano da će u cijelom mandatu porasti za 5 posto.

Međutim, riječ je o redovnom usklađivanju aktualne vrijednosti mirovina koje se događa dvaput godišnje, obično u visini od jedan do dva posto, ovisno o odnosu promjene prosječne plaće i potrošačkih cijena.

 

 

Pavić o povlaštenima: Ima 13.000 mirovina iz NOB-a koji je završio prije 75 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap