Potresna uskrsna čestitka Jasne A. Petrović: “Koliko će trajati korizma za umirovljenike?”

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Prilično potresnu čestitku kojom umirovljenicima želi sretan Uskrs uputila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Korizmeno odricanje i uskrsno slavlje stavila je u kontekst sve težeg materijalnog položaja u kojem žive hrvatski umirovljenici.

Jasna A. Petrović
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Umirovljenici se ne moraju posipati pepelom, jer to su već učinili, ne moraju ni postiti, jer to pak čine svaki dan. Poput Isusa, podnose vlastitu žrtvu. A umjesto slavlja, jedući jaja započet će novi val od 40 korizmenih dana. Tako promišlja predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, čiju uskrsnu čestitku koju je objavila u uvodniku travanjskog Glasa umirovljenika, prenosimo u cijelosti.

Poderane gaće peku se u puno ulja pa nam je i to skupo

“Korizma počinje na Pepelnicu kad vas svećenik sim­bolički posipa pepelom pa kaže kako, čovječe, prah si bio i u prah ćeš se pretvoriti. To je dan pokore, raz­mišljanja, nemrsa i posta. Praktički, za prosječnog hrvat­skog umirovljenika taj se dan bitno ne razlikuje od svakog drugog, osim što bi se pepeo spaljenih prošlogodišnjih blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica trebao posipati po glavi kao simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve.

Ni tu nema ništa novoga, jer hrvatski umirovljenici već i jesu žrtve lošeg mirovinskog sustava, a neki nisu samo posipani pepelom po glavi, već su i spaljeni u cijelosti, npr. u Andraševcu i Dugom Ratu.

Umirovljenici o poskupljenjima: "Danas je samo saborska mirovina dovoljna za život"

I onda započinje strogi post, što znači samo jedanput na dan se do sita najesti, a ne mrsiti znači ne jesti meso niti mesne prerađevine. Ako se složimo kako jeftino, i po sedam godina zamrznuto meso iz neke daleke zemlje nije previše zdravo, onda i nije to neka pokora ne jesti takvo meso, jer si ono pravo domaće i inače ne mogu priuštiti.

Sad na red dolaze narodni običaji. U Gorskom kotaru se za korizmu 40 dana jede kiselo zelje, kisela repa, grah i krumpir, pečeni krumpir, kuhani krumpir s malo masnoće ili palenta i mlijeko, kukuruznica ili šmarn, sir i vrhnje, mlijeko i domaći kruh te kompoti od sušenog voća. U Slavoniji, pak, slane kiflice, poderane gaće, zlijevanke, ćoravi kolač i slično. Istina, neke stvari će se trebati preskočiti, jer grah zelenček se popeo na 50 kuna po kilogramu, suhom voću rastu cijene, a poderane gaće se peku u puno ulja, pa i to ispada preskupo.

Nemojte se žaliti, jedite kuhana jaja cijeli tjedan

Kad dođe Cvjetnica nemojte zaboraviti pribaviti što više grančica za blagoslov, jer to se cijelu godinu drži u kući kao zaštita od nesreće, zla i bolesti. Toga nama umi­rovljenicima treba, pa ih potrpajte u sve vaze, čime ćete uštedjeti i na kupovini svježe rezanog cvijeća. Na Veliki če­tvrtak pravite se da ste bolesni, jer ulje je previše poskupje­lo da biste ga nosili na blagoslov.

Mirovine rastu 2,24 posto, potrošačka košarica skuplja 15 posto! I tu neće stati...

Na Veliki petak, pak, razmišljajte o žrtvi Isusovoj, jer će vam to umanjiti muku zbog vlastite žrtve i mizerne mirovine, ali ispijte ipak čašu crnog vina koju ste čuvali od prošlog Bo­žića kao uspomenu na prolivenu Isusovu krv.  I šutite, jer pet­kom se šuti. Nemojte se žaliti na bijedni život umirovljenički.

U subotu ne zaboravite obojiti jaja i poslažite pisanice nasred stola. I jedite kuhana jaja još cijeli tjedan, jer tako ćete započeti novi val korizmenih 40 dana, pa onda opet toliko, jer što je vaš život nego vječna korizma i šutnja. Sretan vam Uskrs!” – poručuje SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović.

Potresna uskrsna čestitka Jasne A. Petrović: “Koliko će trajati korizma za umirovljenike?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap