Umirovljenici o poskupljenjima: “Danas je samo saborska mirovina dovoljna za život”

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Aktualna poskupljenja u fokus su iznova stavila umirovljenike čijim budžetima rastuće cijene zadaju najveći udarac. Kako podmirit sve troškove s mirovinama koje su većini ispod prosjeka od svega 2.648 kuna, što je za 300 kuna ispod samačke linije siromaštva u Hrvatskoj. Jedan stariji gospodin ponudio je rješenje – svima saborske mirovine pa će biti dovoljno za život!

Ilustracija: Unsplash

Je li hrvatska mirovina dovoljna za pokriće životnih troškova, strahuju li umirovljenici za svoju budućnost i kako se snalaze nekolicinu karlovačkih umirovljenika upitao je Radio Mrežnica. Odgovori skromni i realni, a jedan stariji gospodin kazao je da su danas samo saborske mirovine dovoljne za život, dok su ostali prisiljeni snalaziti se.

– Danas je samo saborska mirovina dovoljna za život, o drugim mirovinama nemamo što razgovarati. Ipak, živjeti moramo. Stišćemo na jednoj strani, stavljamo na drugu stranu i tako prelijevamo iz šupljeg u prazno – kaže Dragutin.

Evo kada nam u travnju stiže "povišica" mirovina sa zaostacima

A koliko zapravo iznosi saborska mirovina? Točno 10.520 kuna, a sada je redovnim usklađivanjem narasla za dodatnih oko 235 kuna, dok će prosječnom umirovljeniku “povišica” donijeti svega 60-ak kuna. Saborsku mirovinu prima 682 nekadašnja zastupnika, člana Vlade, sudaca Ustavnog suda i državni revizori. Njihove su mirovine četiri puta veće od prosječnih 2.648 kuna, pri čemu više od pola milijuna umirovljenika prima manje. Dok se prvi ne moraju brinuti, drugi gledaju akcije i pretaču iz šupljeg u prazno.

Umirovljenik Željko navodi kako njegova mirovina ne pokriva sadašnje životne troškove.

– Mirovina mi nije dovoljna da sada podmirim sve životne troškove, a u budućnosti će biti još i teže, dodaje.

Ako se živi skromno, s mirovinom se može, smatra Izak koji strahuje od rasta cijena hrane i režija, ali za sada nekako uspijeva. Gospodin Nikola nije zabrinut za vlastitu budućnost, no ipak, svjestan je da drugima možda neće biti tako lako.

– Moja mirovina je dovoljna iz razloga što ja imam punu mirovinu. Imam 46 godina radnog staža. Budućnosti se ne bojim, ali svjestan sam da je moguće da netko bude na rubu gladi – zaključuje.

Umirovljenici o poskupljenjima: “Danas je samo saborska mirovina dovoljna za život”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap