Potrebna im je stalna pomoć: Tri umirovljenice otkrile koliko im (ne) znači novi dodatak

Milan Dalmacija
15. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Tri umirovljenice ispričale su koliko im znači najavljeni novi dodatak na mirovine. Jedna od njih skuplja boce, a druge već znaju kako će potrošiti dodatak. Ističu da im treba stalno rješenje, a ne jednokratna pomoć.

stariji siromastvo

Foto: Unsplash

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Najveći naglasak stavljen je na pomoć umirovljenicima, koji će dobiti novi dodatak ako su im mirovine niže od 610 eura. Sve druge mjere možete pronaći ovdje.

Cenzusi za isplatu dodataka na mirovinu | Foto: Mirovina.hr

No, koliko će im to značiti novinarki RTL-a Jeleni Pajić objasnile su tri umirovljenice Verica Lešković, Anđa Bošnjaković i Pepica Crnić. Uglas ističu kako bi dodatak trebao biti trajna, a ne jednokratna pomoć.

– Od moje mirovine, platila sam 180 eura za režije, a od onoga što je ostalo do 330 eura moram preživjeti. Da idem na frizuru ili u kazalište, ne mogu si priuštiti, rekla je Pepica Crnić.

Dodatak će iskoristiti za odlazak na groblje, a treba kupiti i poklon unuku za rođendan. Uz to, mora svakog mjeseca platiti i lijekove.

Ni dodatak, ni mirovina nisu dovoljni

Verica Lešković priznala je da joj dodatak nije dovoljan, kao ni mirovina, jer mora skupljati boce. Kaže kako svakog tjedna odnese 80 boca, za što dobije 5,60 eura, što joj je dovoljno samo za kruh.

Umirovljenik na svom primjeru objasnio kako preživljava: 'Znam da ne mogu kupiti paštetu...'

– Imam 37 godina, sedam mjeseci i 18 dana staža. I dalje moram ići po boce da si nekako pomognem. Kćer je na svojoj strani. Ne pita za mene i što da ja onda radim?, upitala se Lešković dodajući da je ostala prepuštena samoj sebi.

Nema trajnog rješenja

Umirovljenica Anđa je rekla da se povećanjima mirovina stvara razlika između bogatijih i siromašnijih umirovljenika te da od toga siromašni nemaju nikakve koristi. Njoj pomaže obitelj, ali svjesna je da to nije nikakvo trajno rješenje.

– Sretna sam da si još mogu sama skuhati ili ispeći kruh. To mi puno znači, jer je tako puno jeftinije, zaključila je Anđa Bošnjaković.

A kako umirovljenici s niskim mirovinama preživljavaju, nedavno je ispričao jedan Zagrepčanin, čiju priču možete vidjeti ovdje.

Jeste li zadovoljni donesenim mjerama?

stariji siromastvo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap