Plenkovićeva ideja za spas od velikih režija: Vaučeri za siromašne?

Josip Mihaljević
26. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Ove zime umirovljenici su siromašni zbog inflacije, ali već iduće će biti siromašni zbog naglog skoka režijskih troškova. I dalje ostaje nejasno kako će vlada iskontrolirati takav nagli skok cijena, ali predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je govorio o tri metode kojima planira ublažiti šok za novčanik.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Hanza Medija danas je održala konferenciju ‘Svijet energije – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije’ na kojoj je govorio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, piše Jutarnji list. Plan vlade za ublažavanje šoka koji slijedi uslijed drastičnog poskupljenja režija za struju i plin još uvijek nije jasan, ali premijer je danas kao opciju spomenuo i socijalne transfere za one koji su socijalno ugroženi.

U toj skupini bi se s prosječnih 2.600 kuna prihoda mogli naći upravo umirovljenici koji već ove zime zbog inflacije muku muče s financijama, a iduća zima bi im mogla biti pravi horor ako se prognoze o poskupljenjima obistine.

“Kad je u pitanju cijena električne energije, djelovat ćemo kao Vlada u tri segmenta. Prvi su socijalni transferi, povećanje naknada onima koji su socijalno ugroženi. Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 kuna koje danas koristi 63 tisuće građana. Želimo povećati opseg tih naknada i primatelja”, kazao je Plenković.

O čemu je riječ? Radi se o već postojećoj “Naknadi za ugroženog kupca energenata”. Ona iznosi 200 kuna mjesečno, ali status ugroženog kupca može ostvariti samo korisnik zajamčene minimalne naknade ili korisnik osobne invalidnine. Ako će se već ići u “povećanje opsega tih naknada i primatelja”, zasigurno se razmišlja da se dio umirovljenika pa i korisnika nacionalne naknade za starije ubaci u priču. Više o toj naknadi možete pročitati OVDJE.

Premijer je također naveo kako će se razmotriti sve stavke koje ulaze u cijenu električne energije, a kao treću mjeru naveo je “sagledavanje poraznih davanja” na uslugu opskrbe električnom energijom.

Plenkovićeva ideja za spas od velikih režija: Vaučeri za siromašne?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap