Sever: Cijene hrane pokazuju do koje smo mjere siromašna zemlja, umirovljenici žive mizerno

Josip Mihaljević
21. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever komentirao je inflaciju i rast cijena. I on se pridružuje prognozama da inflacija neće stati s krajem godine. Kazao je kako umirovljenici žive mizerno i da im vlada mora pomoći stvaranjem novih radnih mjesta i povećanjem plaća.

Krešimir Sever

Foto: Krešimir Sever | Tea Ovničević, mirovina.hr

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever gostovao je na N1 televiziji i kazao kako ne očekuje usporavanja rasta cijena.

“Analitičari očekuju da će tek u drugom dijelu sljedeće godine doći do nekog smirivanja, ali i o tome govore uz velike upitnike jer je pitanje što će se događati s cijenom plina i energije”, kazao je Sever.

Sindikati žele biti uključeni oko novog Zakona o radu

aladrović
Sindikati tražili 13. plaću, veću osnovicu, veći regres. Aladrović: To nije realno

Sindikati su nedavno od Vlade zatražili povećanja materijalnih prava za radnike, od isplate 13. plaće, veći regres, veće iznose za sistematske preglede i slično. Ministar rada Josip Aladrović odgovara kako su zahtjevi u ovom trenutku nerealni.

Sever je kazao kako sindikati s Vladom žele razgovarati o društvenim temama i napominje kako žele biti uključeni u izradi novog Zakona o radu. Ne isključuje štrajk kao moguću sindikalnu akciju:

“Nama neće preostati ništa drugo. Neću ništa najavljivati, ali pred nama je najvažniji zakon, Zakon o radu. Teško nam je raditi u okolnostima covida. U ovom trenutku je to puno teže, ali nije neizvedivo. Hrvatski radnici moraju znati da smo došli do linije koju ne smijemo prijeći radi njih i radi njihove djece, to građani moraju znati”, dodaje Sever.

Siromašna zemlja

Osvrnuo se i na životni standard umirovljenika:

“Umirovljenici mizerno žive u Hrvatskoj. Nekad su pomagali svoju djecu, a danas niti oni ne mogu pomagati djecu niti djeca njih. Sve su to problemi koji se ne mogu drugačije riješiti nego da Vlada pomogne stvaranjem radnih mjesta i povećanjem plaća”, kazao je.

Kaže kako se u Europi troši 13 posto mjesečnih prihoda na hranu, a u Hrvatskoj gotovo 28 posto. Kako prosječna mirovina nije niti 50 posto prosječne plaće, za umirovljenike je brojka drastično veća.

Sever: Kako danas živi prosječan umirovljenik sa 2.500 kuna?

“Eurostat pokazuje da je trošak za hranu oko 13 posto u prosječnom europskom kućanstvu, a u Hrvatskoj stremi ka 28 posto. To pokazuje do koje smo mjere siromašna zemlja jer cijene hrane u Hrvatskoj nisu puno više nego u ostalim državama Unije”, kazao je.

 

Sever: Cijene hrane pokazuju do koje smo mjere siromašna zemlja, umirovljenici žive mizerno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap