Dvije korisnice domova za starije na varaždinskom području ostale bez više tisuća eura

Luka Kalac
15. studenoga 2023.
Crna kronika
A- A+

Starije osobe sve su češće meta raznih prevaranata koji ne biraju sredstva kada se trebaju domoći njihovog novca. Dva takva slučaja su zabilježena u domovima za starije i nemoćne u široj okolici Ludbrega. Tako su 94-godišnjakinju prevarili vlasnici doma koji su joj obećali financijsku pomoć i sigurnost, dok se slično dogodilo i 69-godišnjoj korisnici doma za starije. Ona je morala i podići kredit na svoje ime koji sada otplaćuje.

traka policja

Foto: PU istarska

Da treba držati oči širom otvorene dokazuje i priča dvije umirovljenice koje su boravile u domu za starije i nemoćne osobe. Obje su tamo bile u domovima smještene do travnja 2021. godine, a prevare u domovima za starije su se dogodila na gotovo identičan način pod izlikom vođenja njihovih financija od osoblja doma, a i datumi se preklapaju pa se možda radi i o jednom te istom domu.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba
U Rumunjskoj su ministrica i ministar dali ostavke i to zbog nehumanih uvjeta u domovima za starije

Lažna obećanja

Nakon gotovo šest godina boravljenja u domu, 94-godišnjakinja je zaključila kako bi mogla vjerovati vlasnicima doma i nije imala nikakvih problema s povjeravanjem vlastitog novca nakon takvog, za nju naizgled odličnog dogovora. Točnije, vlasnici su joj obećali plaćati smještaj u trenutnom domu, ali i u novom domu nakon zatvaranja spomenutog doma u kojem je boravila u široj okolici Ludbrega. I ne samo to, već je bilo sve spremno i za najgori scenarij – njezinu smrt nakon koje bi se pobrinuli za njezin pogreb.

Prema dogovoru, u potpunosti bi joj plaćali novi smještaj, posjećivali bi je i vratili preostali novac, ali očito je zvučalo predobro da bi bilo istinito. Kada je 94-godišnjakinja shvatila da je nasamarena jer njezin novi smještaj nije plaćen, a posjeta nije bilo ni na vidiku, već je bilo prekasno. Strahovala je što će se tek dogoditi kada kucne njezin čas. Upravo je tada odlučila cijeli slučaj prijaviti policiji i podnijeti kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela prijevare.

Umirovljenica htjela pomoći pa digla kredit

Nažalost, 94-godišnjakinja nije jedina osoba koju su prevarili u vjerojatno istom domu za starije i nemoćne koji je zatvoren od travnja 2021. godine. Sličan, ako ne i gori scenarij doživjela je još jedna korisnica doma, 69- godišnjakinja koja im je na nagovor posuđivala novac u nekoliko navrata. Izgleda kako ovi pohlepni prevaranti nisu bili zadovoljni tisućama eura pa su 69-godišnju gospođu nagovorili i da podigne kredit na svoje ime, tvrdeći joj kako su se našli u novčanim zavrzlamama.

Baš kao i 94-godišnjakinji, i njoj su obećali vratiti posuđeni novac prilikom odlaska iz njihovog doma. Budući da gospođi nije vraćen novac do danas, nakon malo više od dvije i pol godine, i ona smatra da je žrtva drske prevare. I ova gospođa ostala je bez nekoliko tisuća eura, samo što iza sebe ima kredit koji će morati vraćati s kamatama zbog svoje dobrote i spremnosti na pomoć.

Kako poručuju iz policije, žrtve ove prevare ostale su bez više tisuća eura. I dalje se utvrđuju okolnosti ovih slučaja te se još ne nazire kraj kriminalističkom istraživanju nakon kojeg će više informacija izaći na vidjelo. Osim ovakvih oblika prevare u domovima za starije i nemoćne osobe, mnogi korisnici su izigrani jer im je obećana odgovarajuća skrb. Okretanjem nove stranice života, ne samo da nisu ispunjena obećanja, već su korisnici bili prepušteni sami sebi zbog nehumanih uvjeta života. Jedan takav slučaj dogodio se u Rumunjskoj  a više o njemu možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap