Nastavak prevare 89 umirovljenika: Optuženo još pet lažnih policajaca koji su ukrali više od milijun eura

Luka Kalac
21. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Od rujna do studenoga prošle godine su se prevaranti sa zagrebačkog područja predstavljali kao bankari i policajci i tako su prevarili 89 umirovljenika pri čemu su im ukrali 1.045.005,64 eura. Tada se znalo za 17 prevaranata, no danas su poznata imena njih 22. Na kraju su uhićeni u velikoj akciji, a nakon provedene istrage, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitet (USKOK) je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv njih.

Policija | Pexels

Policija | Pexels

Nakon što je razbijen lanac prevaranata i njih 17 je dovedeno pred lice pravde, danas je objavljeno da je još pet počinitelja sudjelovalo u sklopu zločinačke organizacije na čelu s Romanom Beganovićem. Oni su se lažno predstavljali kao policajci i tako uzimali novac te zlatni nakit od imućnih umirovljenika. Budući da se radi o velikom broju prevaranata, imali su vlastiti pozivni centar i automobile namijenjene samo za svrhe prevare, a o cijelom slučaju smo već pisali ovdje.

Od samih početaka ove zločinačke organizacije, fokus počinitelja bio je isključivo na financijski dobrostojećim umirovljenicima. U nešto više od dva mjeseca prevarili su 89 umirovljenika i tim putem ostvarili dobit od 1.045.005,64 eura. Prvookrivljenog se tereti kako je od rujna do 23. studenog 2022. godine ‘isplanirao izvršenje više kaznenih djela prijevare te povezao ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko djelovanje’, kako stoji na stranicama USKOK-a.

baka telefonira
Javljaju se žrtve prevaranata, njihove priče su strašne: 'Dala mu je šaku novca, on je zgrabio i kidnuo'

Lažni policajci

Ovo zločinačko udruženje djelovalo je tako da je prvookrivljeni Romano Beganović uputio Kristijana Šajna i prevarante da stupe u telefonski kontakt s umirovljenicima. U telefonskim razgovorima lažno su se predstavljali kao policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke koji je u opticaj pustio krivotvorene novčanice na njihovu štetu. Kada su shvatili da je žrtva prevare u klopci, poslali bi lažnog policajca koji bi preuzeo te novčanice zbog odnošenja na provjeru.

Nimalo ne sumnjajući u cjelokupnu priču, umirovljenici bi im predali svoj novac za koji su bili sigurni da je krivotvoren, a policajac bi im zauzvrat izdao potvrdu i uputio ih u Financijsku agenciju (FINA) gdje bi u zamjenu trebali dobiti pravi novac. Shvativši kako im je to pošlo za rukom jer su umirovljenici vjerovali plavoj uniformi, prevaranti su žrtve uspjeli uvjeriti kako će policijski službenik osigurati i njihov zlatni nakit.

Nije bilo jednostavno ući im u trag

Podsjećamo kako su u to vrijeme Beganović i Šajn predvodili ovu kriminalnu skupinu koji su otprije poznati policiji po sličnim kaznenim djelima. Čitava operacija je trajala oko dva mjeseca, no nije bilo nimalo jednostavno ući im u trag jer su svakodnevno mijenjali mobitele i koristili brojeve na bonove, a kako bi dodatno zametnuli trag, bili su iznimno tajnoviti u komunikaciji. S obzirom na to da je cijeli lanac dobro organiziran, imali su vlastiti pozivni centar te automobile koji su korišteni isključivo za dolazak na adresu na kojoj prevareni umirovljenik stanuje. Budući da ih je policija pratila neko vrijeme, u akciji je tada bilo uhićeno 11 muškaraca i šest žena u dobi od 22 do 46 osoba. U međuvremenu se saznalo za još pet počinitelja koji su varali umirovljenike.

Danas je podignuta optužnica protiv 22 okrivljenika, zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, kako navode iz USKOK-a. Isto tako, u optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv 15 okrivljenika.

Cijelu akciju uhićenja možete pogledati u videu:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap