Pokušaj prevare doživjelo oko 50 posto umirovljenika: ‘Imati toliko godina i biti tako glup…’

Jasmina Grgurić Zanze
22. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Novčane prevare na štetu starijih osoba događaju se učestalo. Lažne poveznice, ulaganja i traženje uplata preko društvenih mreža samo su neke od njih. Gotovo 50 posto sudionika ankete portala Mirovina.hr kaže da su bili izloženi pokušaju financijske prevare. Najviše njih dogodio se preko SMS poruka i mailova, nešto manje putem društvenih mreža i aplikacija, a najmanje prevara uživo. Umirovljenici su posvjedočili svoja iskustva, a neki su i osudili prevarene vršnjake što su nasjeli.

Umirovljenici su prevare doživjeli najviše preko poruka i mailova | Foto: Freepik

Crnu kroniku neprestano pune vijesti o novčanim prevarama na štetu starijih osoba. Lažno ulaganje u kriptovalute, uplate nepoznatim osobama i upisivanje podataka s kartice na raznim poveznicama samo su neke od prevara koje kruže internetom i društvenim mrežama. Nisu rijetkost ni prevare na kućnom pragu pa smo provjerili jesu li umirovljenici bili žrtve pokušaja financijske prevare. Njih čak 46 posto u anketi portala Mirovina.hr potvrdilo je da ih je netko nekada pokušao prevariti.

Prevara je bilo oduvijek, samo nije bilo interneta

Ipak, 32 posto ispitanih tvrdi da ih nitko nikada nije pokušao novčano prevariti. Dodatnih oko 21 posto ne odbacuje tu mogućnost, ali možda nisu primijetili pokušaj prevare. Od 46 posto pokušaja, najviše ih je bilo preko SMS poruka i mailova, oko 22 posto. Preko društvenih mreža i aplikacija pokušaj prevare doživjelo je oko 16 posto ispitanih. Oko osam posto ovu je neugodnost doživjelo neposrednim kontaktom na kućnom pragu ili ulici.

Umirovljenica Mirjana komentirala je na našoj Facebook stranici da je prevara bilo oduvijek, samo prije nije bilo interneta. Prevaranti bi te, kaže, gledali u oči i lagali i varali. Gospođa Rasema posvjedočila je kako se sama postavila prilikom pokušaja prevare na Facebooku, zahvaljujući intuiciji. Kako se zaštiti od prevare možete pročitati ovdje.

Pokušaj prevare anketa

‘Tijelo mi je osjetilo uzbunu pa sam prevaranta blokirala’

– Jest, ali sam ga nadmudrila. Bio je čak i ljut, ali ne pojavljuje se više u istom izdanju. Samo mi je odjednom tijelo osjetilo uzbunu na opasnost. Prevaranta sam blokirala i od tada sve redom blokiram, ni ne pogledam profil, kaže Rasema.

umirovljenik_mobitel Foto: pexels
Evo kako je navodna Sirijka 'preveslala' umirovljenika i uzela mu 3.800 eura

Upozorila je da prevariti ne pokušavaju samo osobe s nepoznatih profila, nego da često kradu profile naših prijatelja i predstavljaju se kao oni, ne bi li tako lakše iznudili novac. Ipak, iz načina komunikacije može se zaključiti da to nisu oni, ako osobu s kojom smo virtualni prijatelji poznajemo u stvarnom životu.

Dio umirovljenika ne može vjerovati da netko u starijoj dobi uopće može nasjesti na romantičnu prevaru tako da nepoznatoj osobi uplati novac.

– Imati toliko godina i biti tako glup, strašno, oštro je komentirala Josipa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap