Evo kako je navodna Sirijka ‘preveslala’ umirovljenika i uzela mu 3.800 eura

Jasmina Grgurić Zanze
16. svibnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Dubrovčanin u dobi od 64 godine nasjeo je na tipičnu romantičnu prijevaru. Dopisivao se preko društvene mreže, nadajući se ljubavnoj vezi sa ženom koja ga je uvjerila da je iz Sirije. Pisala mu je da živi u izbjegličkom kampu u lošim uvjetima pa ga uputila na agenciju za izbjeglice. Umirovljenik je za navodne dokumente i prijevoz uplatio gotovo 3.800 eura. Tek kada ga je tražila još novca za liječenje, lažući da je u bolnici, shvatio je da je prevaren.

umirovljenik_mobitel

Ne dopisujte se s nepoznatima i ne uplaćujte novac | Ilustracija: Pexels

Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, onda to svakako ne biste trebali učiniti. Takvi zahtjevi najčešće proizlaze iz komunikacije na društvenim mrežama, gdje se stvara privid bliskosti. Možda mislite da se dopisujete s nekim tko ima dobre namjere, ali ako osoba traži novac, onda je svakako riječ o prijevari. Premda policija neprestano upozorava na romantične prijevare, na jednu takvu nasjeo je ovih dana i 64-godišnji Dubrovčanin.

Agenciji uplatio novac za Sirijku pa je tražila još

Ilustracija: Pexels
Romantična prijevara: Riječka umirovljenica (68) prevarantu uplatila više od 40.000 eura

Stariji muškarac, nadajući se ljubavi s navodnom Sirijkom, ostao je bez gotovo 3.800 eura. Tek nakon što je prevaren, slučaj je prijavio policiji. Sve je počelo kada se u ožujku na društvenoj mreži počeo dopisivati sa ženom koja je rekla da je iz Sirije te da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu. Uvjeravala ga je da se nalazi u teškim uvjetima te mu poslala e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Dubrovčanin je kontaktirao navodnu agenciju te je na njezin račun u dva navrata uplatio ukupno 3.710 eura za troškove prijevoza i izrade dokumenata Sirijke s kojom se nastavio dopisivati. Kada mu je rekla da se nalazi u bolnici i da joj  za liječenje treba uplatiti 2.650 eura, 64-godišnjak je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.

Ovo je klasični primjer takozvane romantične prijevare, jedne od najčešćih financijskih online prijevara, upozoravaju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Kako se zaštititi od romantične prijevare na Facebooku, možete pročitati ovdje.

Pokazuju snažne osjećaje kako bi došli do novca

Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi  na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac. Počinitelji romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

– Upozoravamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti njihov identitet i postojanje. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. U slučaju sumnje na prijevaru, događaj prijavite policiji na broj 192, upozorili su iznova iz policije.

Jeste li vi ikada bili prevareni nam možete otkriti u našoj novoj anketi:

Umirovljenici, jesu li vas i kako pokušali financijski prevariti?

Copy link
Powered by Social Snap