Pohlepna bankarica splitskoj umirovljenici s računa u banci skidala vrtoglave svote!

Jasmina Grgurić Zanze
17. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Akteri prevara starijih građana uglavnom su kriminalci koji se predstavljaju kao lažni policajci, lažni bankari, lažne medicinske sestre… No, u ovom slučaju splitsku umirovljenicu prevarila je bankarica, i to prava sa šaltera OTP banke. S računa joj je malo po malo otuđivala vrtoglave svote.

Ilustracija: Pexels

Umirovljenica iz Splita na svoje je račune u OTP banci kroz godine položila nevjerojatnih oko 150 tisuća eura. No, u rujnu je doživjela šok, jer je na njima ostalo svega dvije tisuće eura. Za sve je kriva bankarica sa šlatera koja je podizala njezin novac. Umirovljenici je svo to vrijeme lagala o stanjima na računima, jer ih je klijentica imala običaj provjeravati osobno u banci uvijek kod iste službenice.

Uvijek išla osobnoj bankarici, no ona joj je lagala

Inače, žena na pragu 70-ih godina živi u Njemačkoj, a u rodni grad dolazila bi samo tijekom ljetnih mjeseci kada bi ujedno otišla i u banku položiti novčana sredstva te provjeriti stanje. Prevaru je otkrila tako što je njezina poslovnica bila zatvorena zbog ljetnog radnog vremena pa se zaputila u drugu.

banka novac bankomat
Zagrebački osobni bankar (69) godinama pljačkao klijente, novac prebacivao na majčin račun

– Posljednjih 10 godina koristila sam istu poslovnicu, jer mi je bila najbliža mjestu boravka kada sam u Splitu, ali i radi poznanstva sa zaposlenicom banke. Ona me i savjetovala da novac držim kao oročenu štednju, kao i sve što bi naknadno polagala. Uvijek bi i tražila svoju bankaricu, koja mi je davala informaciju da je stanje računa onakvo kakvo bi trebalo biti s obzirom na uplate i kamatnu stopu. Imala sam povjerenje u nju, tako da mi nije bilo ni sumnjivo što mi banka na adresu barem jednom godišnje nije slala izvode s računa. Lagala me je, a to ne bi ni otkrila da se nije poklopila ova slučajnost sa skraćenim radnim vremenom – za Slobodnu Dalmaciju ispričala je opljačkana umirovljenica.

Kada je tražila ispis transakcija u drugoj banci, shvatila je da je prevarena. Tako joj je samo ove godine u lipnju, dan prije i poslije Tijelova, s računa skinuto 13 i 19 tisuća eura. Uvid transakcija iz prethodnih godina nije mogla dobiti, kako su joj objasnili, zbog promjene koja se u međuvremenu dogodila između Splitske i OTP banke te činjenice da su isplatnice pohranjene na mikrofilmovima.

Savjet starijima: Redovno tražite ispis stanja na računu!

Sjedište banke dalo joj je uvid u ostale transakcije kojih je bilo nekoliko desetaka, s ukupnim iznosom od oko 150.000 eura. Banka joj je vratila samo sumu koja joj je ukradena ove godine, a doznala je i da je bankarica otpuštena. Naime, svaka transakcija mora se zasebno provjeriti te nije poznato koliko će takav postupak trajati.

Umirovljenica je saznala i da nije jedina žrtva ove bankarice.

– Nadam se da će se i taj štediša odlučiti javno progovoriti. Ako mogu, iskoristila bih priliku i upozorila sve klijente, a pogotovo starije, da redovito traže ispise stanja i ne vjeruju zaposlenicima na šalteru ako im ga kažu usmeno. Mene stalno kopka dvojba je li sve ovo kroz puste godine moja bankarica mogla sama izvesti s obzirom na praksu šalterskog poslovanja da naloge supotpisuje i drugi zaposlenik na šalteru u toj smjeni? Koliko znam, nitko drugi iz poslovnice nije udaljen iz službe” – kaže pokradena klijentica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap