Podijelili rekordne božićnice: Je li ovo raj za hrvatske umirovljenike?

Jasmina Grgurić
17. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Grad u Istri primjer je brige za svoje starije građane. Neki će reći da je to lako, jer je riječ o bogatijoj sredini u odnosu na veći dio zemlje, ili da se radi o običnom populizmu. Bilo kako bilo, za umirovljenike u slabijem materijalnom položaju brinu se na način koji baš i nije uobičajan u Hrvatskoj.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Kada je prijašnjih godina odjeknula vijest da grad Umag svojim umirovljenicima dijeli božićnice u iznosu od 1.200 do 4.200 kuna, javnost je ostala pomalo u čudu, pitajući se u čemu je “štos”. Ubrzo su uslijedile i optužbe da nije riječ o božićnicama, nego socijalnim potporama koje su isplaćene za cijelu proteklu godinu, umjesto po mjesecima. Na potporu pravo imaju umirovljenici s mirovinom do 1.800 kuna.

No eto, mnogi gradovi takve potpore ni ne isplaćuju, a ako ih je tamošnji gradonačelnik odlučio nazvati božićnicama i isplatiti ih u cijelosti u vrijeme blagdana, onda ga se optužiti može jedino za to da ima dobar smisao za marketing.

Za 200 kuna smanjili božićnicu, ali povećali cenzus

“U okviru socijalnih projekata i programa skrbi Grada Umaga, umirovljenici i nemoćni s područja Umaga ostvaruju mogućnost korištenja više vrsta pomoći, odnosno potpora. Navedene predstavljaju isključivo odluku Grada Umaga te nisu zakonska obaveza ili nečije pravo. Iste su izraz pomoći Grada Umaga svojim umirovljenicima, sukladno organizacijskim kapacitetima i proračunskim mogućnostima” – objasnili su nam još lani iz Umaga.

I ove godine nastavili su s isplatom božićnica na način da su povećali cenzus za ostvarivanje ovog prava, ali za jednako toliko su smanjili iznose. Tako 4.000 kuna dobivaju oni kojima su ukupni mjesečni prihodi od mirovine jednaki ili manji od 1.000 kuna. Iznos od 2.500 kuna primaju oni kojima je mirovina između 1.000 i 1.500 kuna, a za one s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna isplaćuje se božićnica od 1.000 kuna.

Više od sto gradova i općina isplatiti će božićnice svojim umirovljenicima

U domu za starije nema liste čekanja

No, božićnice nisu jedina stvar koja Umag čini poželjnim mjestom za život u starosti. Grad je vlastitim sredstvima izgradio dom za starije i nemoćne osobe kako više ne bi bilo liste čekanja. I kako tvrde, nema je. Građanima pritom sufinanciraju smještaj, od 10 pa sve do 100 posto, ovisno o kriterijima.

Umaški umirovljenici imaju i besplatno parkiranje, pomoć i njegu u kući te razne programe i edukacije namijenjene starijoj populaciji. A onim socijalno ugroženima osiguran je i dnevno jedan obrok u pučkoj kuhinji koja djeluje u sklopu doma, pri čemu im se ručak može dovesti i doma.

Podijelili rekordne božićnice: Je li ovo raj za hrvatske umirovljenike?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap