Božićnice od 4.200 kuna koje to nisu: Umag 12 mjeseci neplaćenog duga umirovljenicima predstavio kao poklon

Josip Mihaljević
31. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Božićnice su se ove godine u Hrvatskoj kretale od 100 do 300 kuna u prosjeku i bilo je zaista čudno u toj cijeloj priči vidjeti kako Grad Umag svojim umirovljenicima daje božićnice od 1.200 do 4.200 kuna. Ispostavilo se da to nisu nikakve božićnice, nego ih je grad takvima predstavio – nego zaostale socijalne potpore najugroženijim umirovljenicima – koje im nisu bile isplaćene tijekom godine.

henri vidal cain

Foto: Youtube screenshot

Odmah nakon što smo na stranicama Grada Umaga pročitali vijest o božićnicama koje iznose od 1.200 do 4.200 kuna, bili smo malo skeptični. Za svaki slučaj, nazvali smo gradsku upravu koja nam je potvrdila da se radi o božićnicama.

Međutim, čitatelji Glasa Istre bili su ogorčeni i otkrili da se u cijeloj priči zapravo ne radi ni o kakvim božićnicama. Iznos od 1.200 do 4.200 kuna je dug koji je Umag dužan po osnovi socijalne popore potrebitima.

Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Umaga iz 2014. godine jasno je propisana socijalna potpora umirovljenicima s primanjima manjim od 1.800 kuna, koji ujedno nisu vlanici nekretnina i mirovina im je jedini izvor prihoda. Ovisno o iznosu mirovine, pripada im odgovarajući mjesečni dodatak koji cijele ove godine nije bio isplaćen, a u prosincu je uredno opisan kao božićnica. Ranijih godina umirovljenici su taj dodatak primali na mjesečnoj bazi, ponekad i na kvartalnoj bazi, a ove godine nije bilo niti toga.

Pogledajte kako se Grad Umag na svojim stranicama “pohvalio” božićnicama:

umag bozicnice

Foto: Screenshot umag.hr

Glas Istre kontaktirao je lokalni ogranak Sindikata umirovljenika Grada Umaga, a dopredsjednik Zlatko Tomić je objasnio o čemu se radi:

“Dakle, nije riječ o božićnici za sve umirovljenike s primanjima nižim od 1.800 kuna, već je gradonačelnik manipulirao umirovljenicima da bi sebi dao na značaju. Na taj način je stvorio veliki nesporazum u javnosti i puste želje mnogih penzionera pale su u vodu”, ispričao je za Glas Istre Zlatko Tomić.

Vijest o umaškim božićnicama mogla se pročitati na velikom broju lokalnih i nacionalnih medija, a gradonačelnik Vili Bassanese je morao znati da će čitava priča izaći van. Zbog toga dopredsjednik Sindikata umirovljenika očekuje i ispriku zbog “notorne laži”, a obavijest u kojoj socijalnu pomoć naziva božićnicama ukloniti sa službenih stranica grada.

 

henri vidal cain
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap