Počela isplata razlike umirovljenicima i braniteljima, povlaštenima 10 posto manje mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Počela je isplata mirovina usklađenih prema novoj aktualnoj vrijednosti koja je veća 0.94 posto, odnosno 0,59 lipa po godini staža. Umirovljenici su se na prvu razveselili i sa 50 kuna većim mirovinama, no riječ je o razlici, odnosno isplati ne za jedan, nego sva tri prethodna mjeseca. Također, stižu i povećane najniže braniteljske mirovine. A one po posebnim propisima koje prekoračuju iznos od 3.500 kuna, poručuju iz Zavoda za mirovinsko, smanjene su za deset posto.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

S isplatom mirovina u travnju došlo je do realizacije njihova usklađivanja prema novoj aktualnoj vrijednosti koja sada iznosi 63,88 kuna. Riječ je o povećanju od 0,94 posto, odnosno 0,59 lipa po godini staža, a nova stopa primjenjuje se od 1. siječnja 2018. godine.

Novi iznosi i najniže braniteljske mirovine

'Drhturavo pismo premijeru' Sindikata umirovljenika o porastu mirovina od 59 lipa

Brojni umirovljenici dobili su veće mirovine, no mnogi od njih preuranjeno su se ponadali. Naime, veći iznos na računu nije mjesečni, nego je riječ o razlici isplaćenoj za sva tri prethodna mjeseca. Tako primjerice mirovina uvećana za 45 kuna neće biti tolika i u svibnju, nego samo 15 kuna veća.

No, neki nisu bili ni “tolike” sreće, jer su dobili svega koju kovanicu više.

Također, započela je isplata novih iznosa najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Njima je od 1. ožujka ove godine određena nova svota najniže mirovine, ako je to za njih povoljnije.

Povlaštene mirovine smanjene

“Nova svota najniže mirovine određena je tako da se osnovica u svoti od 2558,25 kuna (tj. 45% prosječne neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u 2016. godini) povećala za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice u svoti od 3326,00 kn, odnosno za 0,4989 kn za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru te uz primjenu polaznog i mirovinskog faktora.” – pojašnjava na svojim stranicama HZMO.

Tako određene svote najniže braniteljske mirovine usklađene su prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovina od 63,88 kuna, također s isplatom razlike za sva tri mjeseca. S druge strane, za deset posto smanjenje su povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna.

“Mirovine koje su određene prema posebnim propisima, a nakon usklađivanja od 1. siječnja 2018. prešle su svotu od 3.500,00 kn, smanjene su za 10%, s tim da tako smanjene svote mirovina ne mogu biti niže od 3.500,00 kuna mjesečno.” – priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap