Plenković u Saboru: “Treba vidjeti da li ovakvih slučajeva kao u Andraševcu ima još”

Josip Mihaljević
15. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnici su se vratili na svoja radna mjesta, a u tijeku je aktualno prijepodne. Plenković i njegovi ministri moraju odgovoriti na 40 pitanja o aktualnostima u državi. Plenković je, govoreći o požaru u Andraševcu, najavio novi zakon i strože kontrole postojećih obiteljskih domova.

plenki

Foto: Youtube screenshot

HSU-ov saborski zastupnik Tomislav Žagar bio je jedan od prvih koji je na saborskom ‘aktualcu’ postavio pitanje premijeru Andreju Plenkoviću o tragičnom požaru u Andraševcu.

Žagar je Plenkovića upozorio na tri stvari. Prva od njih je starenje stanovništva, što znači da će nam u budućnosti biti potrebno još više domova za starije. Druga je siromaštvo u hrvatskom društvu, koje je posebice izraženo kod umirovljenika zbog malih mirovina.

Treći problem koji je istaknuo su javni domovi za starije, državni i županijski, kojih je u Hrvatskoj premalo, a liste čekanja su ogromne. Plenkovića je pritom upitao što će kao premijer učiniti već sutra da se u RH počnu graditi javni domovi, kako bi oni postali dostupni građanima.

Plenković najavio val inspekcija?

Je li tragedija mogla biti spriječena? Sindikat umirovljenika predlaže da inspekciju vrše - umirovljenici!

Plenković je Žagara podsjetio da je on osobno na mjesto požara došao već prije 10 sati u subotu kada se požar dogodio, te je kazao da je ova velika tragedija dala jednu novu sliku javnosti na pitanje domova za starije.

Podsjetio je da je Vlada RH usvojila Strategiju socijalne skrbi za starije 2017.-2020. koju provode.

O naučenim lekcijama iz Andraševca, Plenković je kazao sljedeće:

“I kroz novi Zakon o socijalnoj skrbi i kroz učinkovitiji inspekcijski nadzor moramo vidjeti da li ovakvih slučajeva kao što je Andraševac trenutno ima još. U pogledu da li broj odobrenih smještajnih kapaciteta odgovara stvarnom stanju. Da li je svaki od tih objekata izgrađen, uređen i prilagođen prema najvišim sigurnosnim standardima.

Kada to sve utvrdimo, a takvih domova u Hrvatskoj ima više od 700, tada ćemo nakon snimke stanja moći poboljšati i zakonski okvir i operativnu kontrolu tih domova”, kazao je premijer Plenković.

Plenković je rekao da su svi štićenici tog doma zbrinuti u najkraćem mogućem roku u druge domove, te je još jednom kazao kako želi da sustav kontrola bude takav da spriječi ovakve situacije.

Žagar: “Niste mi odgovorili, što ćete napraviti da se javni domovi počnu graditi?”

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Žagar nije bio zadovoljan odgovorom, a Plenkoviću je poručio da mu nije odgovorio na pitanje o izgradnji javnih domova. U Krapinsko-zagorskoj županiji gdje se tragedija dogodila, nema niti jednog takvog doma, upozorio je.

“Ono što sam vas htio pitati, ne može tržište regulirati niti omogućiti kvalitetnu skrb naših najpotrebnijih građana jer nisu u stanju platiti visoke tržišne cijene. I prema stanju našeg zdravstvenog sustava i starenja stanovništva možemo očekivati da će situacija biti puno kompleksnija”, poručio je Žagar.

Plenkovića je podsjetio da je u izbornom programu HDZ-a iz 2016. obećao izgraditi 20 novih domova za starije, te da novac za njihovu izgradnju treba pronaći.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap