Plenković: Skidamo imunitet ministru rada Josipu Aladroviću

Josip Mihaljević
7. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je danas održala kratku sjednicu na kojoj su prihvatili DORH-ov zahtjev oko skidanja imuniteta ministru rada Josipa Aladrovića. Premijer DORH-u i USKOK-u poručuje kako bi se trebali pozabaviti curenjem informacija te da je njihov potez imao političke konotacije.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Premijer Andrej Plenković  danas je DORH-u dao zeleno svjetlo za vođenje postupka protiv ministra rada Josipa Aladrovića. Podsjetimo, DORH je to službeno zatražio prošloga tjedna, a Plenković je poručio kako će taj zahtjev detaljno proučiti jer se ne radi o rutinskom postupku.

aladrović
DORH od Vlade zatražio zahtjev za odobrenje kaznenog postupka protiv Aladrovića

Vlada je danas održala kratku sjednicu na kojoj su ponovno intervenirali u cijene goriva. Dizel, koji je fiksiran na 11,37 kuna po litri trebao bi od sutra biti 12,53 kuna. Što se tiče benzina, on je danas 11,37 kune po litri, a od sutra će iznositi 12,19 kuna po litri. Kako je rekao predsjednik Vlade Andrej Plenković, bez vladine intervencije dizel bi sutra koštao 13,71 kunu po litri, a benzin 13,28 kuna po litri.

Do nižih cijena dolazi se određivanjem marže kod trgovaca i nešto nižim trošarinama.

Aladroviću skidaju imunitet i hitno mijenjaju Zakon o vladi

Sjednica Vlade imala je svega tri točke dnevnog reda na otvorenom dijelu, a premijer Plenković opširno se osvrnuo na prvu točku zatvorenog dijela sjednice koja se odnosi na zaključak u vezi zahtjeva za davanje odobrenja za vođenje postupka protiv ministra rada Josipa Aladrovića.

“Temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva i USKOK-a, donijet ćemo odluku o skidanju imuniteta, kolokvijalno govoreći, ministru Aladroviću. Mi smatramo da su ove odredbe zakona nepotrebne i zastarjele, a to sam i najavio na početku drugog mandata u Vladi. U postupak javnog savjetovanja ćemo uputiti odmah ovoga tjedna izmjene i dopune Zakona o vladi. Tim ćemo izmjenama propisati da se koruptivna kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti protiv člana Vlade kazneni postupak može voditi i bez odobrenja Vlade.

Dakle, izbrisat ćemo ovu odredbu iz zakona jer je ona po mom političkom dubokom uvjerenju apsolutno nepotrebna. Ako se može dogoditi da se službujućeg ministra uhiti za kaznena djela za koja je zapriječena kazna veća od pet godina, onda djeluje smiješno i nepotrebno da moramo djelovati na temelju zahtjeva DORH-a i USKOK-a da skidamo imunitet za manja kaznena djela”, kazao je Plenković.

“Potez pravosuđa imao je političke konotacije”

Poštujemo neovisnost i samostalnost pravosudnih tijela, kazao je Plenković. Omogućujemo USKOK-u da u ovom predmetu poduzima kazneno procesne radnje iz svoje nadležnosti sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, dodaje Plenković.

plenkovic
Plenković o DORH-u i Aladroviću: 'Proučavat ćemo njihov zahtjev koliko god mi bude bilo potrebno'

“Podsjećam da je istraga tek dio kaznenog postupka, koja može, ali i ne mora rezultirati postupkom pred sudom. To se odnosi i na Horvata i na Miloševića i na Aladrovića. Kao i za sve druge građane, vrijedi presumpcija nevinosti.

Ne ulazim u daljnji tijek postupka, ali ako se u ovim predmetima bude odlučivalo na sudu, njihovu krivnju će trebati dokazati, a teret dokaza je na DORH-u, odnosno USKOK-u”, kazao je Plenković.

Ovo je po prvi puta da imamo akciju koja je rezultirala pokretanjem istrage protiv tri člana Vlade, pri čemu je jedan već uhićen i razriješen dužnosti.

“Takva akcija je, pretpostavljam, iz kuta USKOK-a u procesno pravnom smislu utemeljena i zakonita. No, neupitno je da je ona imala političke konotacije. Utjecala je i na rad, a i na percepciju rada Vlade, a i stabilnost funkcioniranja svih institucija. Ne ulazeći u tijek postupka, ja mogu pretpostaviti da je pokretanje temeljeno na čvrstim dokazima, da će postupak biti brz, a ministrima omogućena sva procesna prava koja se jamče i drugim građanima”, kazao je Plenković.

Pozvao DORH i USKOK da riješe problem curenja informacija

Plenković je pozvao DORH i USKOK da riješe problem curenja informacija “koji je postao praksa” i na koji upozorava već dulje vrijeme.

aladrović
Ministar Aladrović već pripremio ostavku? Poručuje: Mandat mi je na raspolaganju

“To na neki način u javnosti praktički već stavlja sudbinu ljudi pred gotov čin, a to nije dobro, niti je prihvatljivo. Ta praksa, posebno u fazi provođenja izvida, otvara prostor za razgovor, pa i ocjene o motivima za dijeljenje takvih informacija. To nije dobro niti za tijela kaznenog postupka, a niti za sam tijek kaznenog postupka”, poručuje Plenković.

Eventualnu krivnju utvrđivat će sud, nastavlja Plenković:

“Ako slučajno sud to ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade o kojima se radi, to će biti jako loše – i za opću percepciju  i za povjerenje u tijela kaznenoga progona, a i za pravosuđe u cjelini. No, ako se u daljnjem tijeku postupka pokaže da kaznene odgovornosti ima – želim jasno kazati u ime cijele Vlade – da koruptivno ponašanje i obnašanje povjerene funkcije na način koji nije zakonit nije prihvatljivo, bez obzira o kome se radilo”, zaključio je Plenković.

Plenković: Skidamo imunitet ministru rada Josipu Aladroviću
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap