Ministar Aladrović već pripremio ostavku? Poručuje: Mandat mi je na raspolaganju

Josip Mihaljević
22. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Tjednik ‘Nacional’ danas je ekskluzivno objavio detalje o golemoj aferi koja potresa Vladu, a koja se tiče ministra Josipa Aladrovića. U subotu je uhićen ministar Darko Horvat, a Aladrovićevo ime se spominjalo u slučaju problematičnih zapošljavanja u HZMO-u dok je tamo obnašao dužnost ravnatelja 2018. i 2019. godine. S druge strane, ministar tvrdi da ga nitko ni o čemu još nije obavijestio i poručuje kako nikome nije pogodovao.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

Od ranog subotnjeg jutra golema afera potresa Vladu RH koja je već ostala bez uhićenog ministra graditeljstva Darka Horvata. U problemima se još nalazi potpredsjednik Vlade Boris Milošević, niz dužnosnika i bivših dužnosnika, ali čini se da je u ‘Horvatovu’ aferu posredno upleten i ministar rada Josip Aladrović.

Ugrubo, afera se ponajviše odnosi na ministra Horvata i njegovu bivšu pomoćnicu Anu Mandac iz čije su komunikacije vidljive malverzacije s natječajima i, kod ministra Aladrovića, zapošljavanje tijekom njegovog ravnateljstva u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Tjednik Nacional danas je ekskluzivno objavio kako je samo pitanje dana kada će DORH i službeno podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra Josipa Aladrovića. I dok je kod Horvatovog kaznenog djela predviđena zatvorska kazna u trajanju duljem od pet godina, kod Aladrovića je predviđena kazna manja od pet godina pa će se prvo morati tražiti da Sabor odobri skidanje imuniteta.

Za posao u HZMO-u unaprijed se dijelila pitanja za podobne

Nacional piše kako bi se Aladrovićev slučaj mogao izdvojiti iz poveće optužnice i otvoriti potpuno novi predmet. Izvor blizak ministru Aladroviću za Nacional je kazao kako ministar nema namjeru komentirati navode o potencijalnim pravnim problemima jer protiv njega još nije podnesen zahtjev za skidanjem imuniteta. Tjednik navodi kako je ministar svjestan da će morati otići iz Vlade ako ga DORH osumnjiči za bilo kakvo kazneno djelo.

Inače, ministra se tereti da je nezakonito zaposlio dvije osobe u HZMO-u. U prvom slučaju ministar gospodarstva Darko Horvat urgirao je da Aladrović u HZMO-u zaposli L.S., kći njegovog dobrog prijatelja. Posao na određeno dobila je na prvom natječaju, da bi na drugom dobila na neodređeno vrijeme.

ministar josip aladrović
[ANKETA] Treba li 'ministar umirovljenika' Josip Aladrović otići iz Vlade?

“Provodila su se dva natječaja, tijekom 2018. i 2019. godine, a na oba je bilo osigurano da prođe i bude najbolja L.S. Ona je dobila unaprijed sva pitanja koja joj je Horvat ostavio kod Ane Mandac, a ona je došla po to. To se sve može rekonstruirati iz korespondencije SMS-om. Ona je znala kad će biti raspisan i prvi i drugi natječaj i kad se treba javiti. I na kraju, kad je zaposlena na neodređeno, iz HZMO-a je prešla raditi u Ministarstvo, a sve je dogovoreno sporazumom između čelnika tijela, to jest HZMO-a i Ministarstva”, Nacional se poziva na dobro upućen izvor.

U drugom slučaju za zapošljavanje u HZMO-u intervenirao je Damir Juzubašić, gradonačelnik Županje. Zaposlenik P.P. navodno je, kao i u prethodnom slučaju, uz pomoć pomoćnice ministra Horvata ponovno unaprijed dobio pitanja i prošao na natječaju.

Aladrović: Nikada nikome nisam pogodovao

Ministar rada danas se po prvi puta oglasio od subote. Za Jutarnji list poručuje kako nije radio ništa protivno zakonu, kako nije bilo pogodovanja i kako još uvijek ništa službeno nije dobio o USKOK-a. O optužbama na svoj račun sve saznaje preko medija. Ako poziv pravosudne vlasti dođe – odazvat će se. A evo kako je komentirao sporna zapošljavanja u HZMO-u:

aladrović josip
Aladrović i još tri ministra na udaru Uskoka: Zapošljavali preko veze?

“Od tih događaja prošlo je četiri godine. U vrijeme dok sam upravljao sustavom HZMO-a iz njega je otišlo više od 350 ljudi. Što prirodnim odljevom, dakle u mirovinu, što odlaskom u neki drugi sustav. A govorimo o sustavu koji zapošljava više od 2700 ljudi, a sistematizacijom je predviđena potreba za još nekoliko stotina”, govori Aladrović.

Aladrović je kazao kako pogodovanja nije bilo te da bivši ministar Horvat, Damir Juzubašić, niti Ana Mandac od njega nisu tražili da pogoduje bilo čijem zapošljavanju. Ministar govori kako nikome nije dostavljao pitanja za testiranje na natječajima te poručuje kako je njegov mandat uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade.

Treba li ministar Josip Aladrović otići iz Vlade?

Ministar Aladrović već pripremio ostavku? Poručuje: Mandat mi je na raspolaganju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap