Pelenama do vrećica za otpad: Evo tko sve ima pravo na besplatne plave vrećice

Milan Dalmacija
2. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Novim modelom naplate odvoza otpada predviđa se i kupnja posebnih vrećica po cijeni od dvije, četiri i osam kuna po komadu. No, Grad Zagreb je omogućio i dobivanje besplatnih vrećica za one koji koriste reciklažna dvorišta, kompostere te imaju djecu do tri godine ili odraslu osobu koja koristi pelene.

Službene vrećice za smeće | Screenshot/facebook

U Zagrebu se od 1. listopada uvodi novi model naplate odvoza otpada. Tim modelom građani će plaćati račun podijeljen na fiksni i varijabilni dio. Fiksni dio će iznositi 45 kuna za građane i 90 kuna za poslovne subjekte. No, svi će morati kupovati posebne vrećice, čija će cijena značiti varijabilni dio računa.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite

Intimo ženske čarape s gaćicama

Elastične, elegantne, bež ili crne boje, 20 DEN • pakiranje od 3 para
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog

One će se prodavati u paketima od 10 komada. Njihova je zapremnina 10, 20 i 40 litara, a prodavat će se po cijeni od dvije, četiri ili osam kuna po komadu. Manje potrošenih vrećica u mjesecu znači i manje račune.

No, neće svi morati kupovati vrećice. Grad Zagreb je u ovaj model unio i socijalnu komponentu te nekim građanima omogućio dobivanje besplatnih vrećica u vrijednosti od osam ili 16 kuna mjesečno. U ovoj bi se kategoriji mogli naći i umirovljenici.

Nagrada za reciklažu i kompostiranje

U Zagreb stiže novi sustav naplate otpada: Dolaze službene vrećice, kazne za prekršaje

Prvi preduvjet za dobivanje besplatnih vrećica je korištenje reciklažnih dvorišta. U Zagrebu ih je ukupno 20, a građani koji će ih koristiti najmanje jednom mjesečno, imaju pravo na četiri besplatne vrećice od 10 litara. Ako, pak, građani budu koristili reciklažno dvorište pet mjeseci zaredom, imaju pravo na dva paketa vrećica od 10 litara, a to će im se vidjeti i na računu. Koristi bi od toga mogli imati umirovljenici koji žive u blizini reciklažnih dvorišta, čije lokacije možete provjeriti ovdje.

Besplatnim vrećicama nagrađivat će se i kompostiranje. Potrebno je samo potpisati izjavu o kompostiranju i dozvoliti provjeru kompostiranja. Spomenuta izjava vrijedi 10 mjeseci, a građani ostvaruju pravo na četiri vrećice po 10 litara mjesečno ili četiri paketa vrećica od 10 litara. To bi moglo biti korisno umirovljenicima koji žive u kućama s dvorištem u kojem već imaju komposter.

Besplatne vrećice za pelene

Ako u kućanstvu živi dijete do tri godine starosti koje koristi pelene, građani također imaju pravo na besplatne vrećice. Građani ostvaruju pravo na četiri vrećice od 10 litara ili na četiri paketa takvih vrećica, ako dostave rodni list djeteta i potvrdu o njegovom prebivalištu. Pravo na besplatne vrećice u ovom slučaju vrijedi tri godine, ali ga je potrebno obnavljati dostavom potvrde o prebivalištu djeteta ne starije od 30 dana. Ova bi povlastica mogla biti korisna za umirovljenike koji žive u kućanstvu zajedno s unucima ili za one kod kojih unuci češće borave na čuvanju.

Posljednji se uvjet za dobivanje besplatnih vrećica najviše tiče umirovljenika. Naime, pravo na četiri vrećice od 20 litara mjesečno imaju i kućanstva u kojima žive odrasle osobe koje nose pelene. One ostvaruju pravo na četiri paketa vrećica od 20 litara ako dostave potvrdu liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrdu o prebivalištu osobe koja pelene koristi na adresi korisnika usluge. Pravo traje godinu dana, a produljuje se ponovnim dostavljanjem spomenute dokumentacije.

– Navedena umanjenja cijene javne usluge za korisnike koji su u kategoriji kućanstvo se ne zbrajaju i mogu se ostvariti samo po jednoj od gore navedenih osnova. Dokumentacija propisana za ostvarivanje prava zaprimat će se putem maila: zgvrecice@zgh.hr od 20. rujna 2022. godine, poručili su iz Čistoće.

Pelenama do vrećica za otpad: Evo tko sve ima pravo na besplatne plave vrećice
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap