Platforma Možemo! traži smjenu ministrice Vesne Bedeković zbog tragedije u Andraševcu

Jasmina Grgurić Zanze
15. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Politička platforma “Možemo!” danas je ispred Vlade na Markovu trgu zatražila smjenu ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković zbog tragedije u kojoj je u obiteljskom domu život izgubilo šestero osoba. Upozorili su da u skrbi za starije vladaju zakoni tržišta te na nedovoljna ulaganja u ustanove za starije osobe, opterećene siromaštvom.

Tomislav Tomašević/Možemo! (Snimak zaslona/Youtube)

Politička platforma Možemo! zatražila je u srijedu ispred Vlade ostavku ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković zbog tragične pogibije šest osoba u obiteljskom domu za starije. Uz ostavku ministrice, traže osnivanje neovisnog istražnog povjerenstva za tragediju u Andraševcu.

Ministricu smatraju politički odgovornom zbog “očitog nerazumijevanja sustava odgovornosti i nadzora” u svom resoru, što je pokazala izjavom da njeno ministarstvo nije odgovorno za tragediju jer ne financira obiteljske privatne domove.

Oglušili se na loše stanje u obiteljskim domovima

Nives Miošić podsjetila je i na predizborni program HDZ-a “Vjerodostojno” u kojem je obećana izgradnja 20 domova za starije i nemoćne, te upitala “gdje su ti domovi s obzirom na to da je kraj mandata?”. Također je podsjetila da je Vlada ne samo odgovorna, nego i kriva za tragediju jer je odbila poslušati preporuke Pravobraniteljice Lore Vidović koja je opetovano upozoravala na loše stanje u obiteljskim domovima i manjak nadzora nad njihovim poslovanjem. Odbili su i prijedloge Sindikata umirovljenika Hrvatske koji su tražili strože uvjete poslovanja i pojačani nadzor nad radom obiteljskih domova.

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Naime, slična se tragedija dogodila u Bjelovaru prije devet godina, a nakon koje se u sustavu nije napravilo ništa da bi se nova tragedija izbjegla.

Tomislav Tomašević naglasio je da se od hrvatske samostalnosti nije ulagalo u infrastrukturu domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu, već se slijedi pristup privatizacije skrbi i odricanja od odgovornosti društva i države za jednu od najranjivijih skupina. Istaknuo je da se radi o nemaru države, budući da su cijene domova dvostruko, a ponekad i trostruko više od prosječne hrvatske mirovine, a u privatnim domovima više čak i od prosječne plaće. Podsjetio da je u posljednjih 30 godina primjerice u Zagrebu izgrađen samo jedan dom za starije i nemoćne i da samo u Zagrebu nedostaje oko 3.500 mjesta u domovima.

Osigurati sredstva za gradnju domova

Umjesto da gradi nove domove, istaknuo je, država je 2014. godine digla nepotreban kredit od Svjetske banke od 70 milijuna eura za reformu socijalne skrbi koja nikad nije provedena pa su plaćane kamate na nepotrošena kreditna sredstva.

Alarmantno stanje u našim domovima: Korisnike nema tko podići, a kamo li izvesti ih na zrak!

Sandra Benčić rekla je da država nije osigurala sredstva iz EU fondova za unapređenje infrastrukture staračkih domova niti za izgradnju centara za palijativnu skrb, “pa je palijativna skrb prepuštena ili nekvalificiranom osoblju u obiteljskim domovima ili skrbi članova obitelji.” Naglasila je da se Politička platforma Možemo! zalaže za ulaganja u izgradnju domova za starije i nemoćne kombinacijom sredstava iz državnog proračuna i proračuna regionalne samouprave, te EU fondova u novoj perspektivi, kao i poticanje stambenog zadrugarstva za stariju životnu dob uz osiguranje tzv. potpomognutog stanovanja u zajednici.

“Želimo da svaka osoba u Hrvatskoj ostvari dostojanstvenu starost i da u ovoj zemlji ima mjesta za sve, pa tako i za starije i nemoćne”. Traži osnivanje neovisnog saborskog istražnog povjerenstva za istragu ove tragedije koju će voditi Pučka pravobraniteljica i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, jer ako ministarstvo bude istraživalo vlastitu odgovornost, znamo kakav će biti rezultat te istrage.” – poručili su na današnjoj konferenciji za medije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap