Petrović o Hrelji: Zastupa umirovljenike od svoje 45. godine, u Saboru primio preko 4 milijuna kuna

Josip Mihaljević
9. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Predstavnica Sindikata umirovljenika Hrvatske žestoko se obrušila na HSU-ovog Silvana Hrelju koji je jučer putem medija Vladi poslao poruku o mogućoj suradnji. Hrelja kaže da će pristati surađivati s Plenkovićevom većinom u slučaju da do srpnja iduće godine Vlada omogući nasljeđivanje mirovina po europskom modelu.

hrelja petrovic

Foto: HSU i SUH ponovno na suprotnim stranama | Youtube screenshot

Silvano Hrelja (HSU) jučer je objavio “cijenu” svojeg prelaska na stranu vladajuće većine u parlamentu, a iz Sindikata umirovljenika Hrvatske stiže žestoka reakcija.

Podsjetimo, Hrelja je putem medija poručio kako je voljan razgovarati o projektnoj suradnji s vladajućima i to ako do srpnja iduće godine Vlada donese zakon prema kojem će se omogućiti nasljeđivanje mirovine pokojnog partnera po europskom modelu. HSU-ov  zakonski prijedlog omogućio bi nasljeđivanje 50 posto mirovine partnera, vrijedio bi retroaktivno za trenutačne korisnike obiteljskih mirovina, no Vlada je o takvom prijedlogu ranije već dala negativno mišljenje.

Nedugo nakon Hreljine ponude, stigla je i reakcija iz Sindikata umirovljenika Hrvatske:

silvano hrelja
Hrelja otkrio što je preduvjet za suradnju s Plenkovićem: Ovo bi čak i umirovljenici podržali!

“Prošli put kad im je dao glas, to je bilo za nacionalizaciju dugova za oko 4.000 mirovina privatnog mirovinskog osiguranja Royal, a sada za novi model obiteljske mirovine, za koju dobro zna da već postoji radna skupina i vode se pregovori o radu na zakonu.

Notorni Hrelja igra na sigurno, kao sve ove godine, od 2003. kada je u Hrvatski sabor u dobi od 45 godina došao zastupati umirovljenike i nastavio sve do danas, kad uz saborsku plaću prima i naknade u četiri saborska odbora. Ako procijenimo da mjesečno prima ukupno oko 20 tisuća kuna i to pomnožimo s 12 mjeseci u proteklih 18 godina, dolazimo do današnje vrijednosti od 4,320.000 kuna”, napisao je Sindikat umirovljenika na Facebooku.

Problem s radnom skupinom

Radna skupna za “preispitivanje postojećeg modela obiteljskih mirovina” doista je krenula s radom, ali su se od veljače do danas sastali tek dva puta. Još je gora činjenica da je ista radna skupina u sastavu prošle Vlade s radom krenula u veljači 2020. godine, ali se zbog pandemije sve zakočilo pa su u 2021. krenuli ispočetka.

Bivša predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović članica je te iste radne skupine i već je u javnosti iznijela niz kritika o sporosti cijelog procesa.

obiteljska mirovina
Novi model obiteljske mirovine neće vrijediti za trenutačne nego samo za buduće korisnike!?

“O novom modelu obiteljske mirovine se počelo raspravljati, ali je vidljiva nakana resornog ministarstva da se “preispitivanje” razvuče barem do kraja godine. Do tada – tko živ, tko mrtav”, objavljeno je u glasilu Sindikata umirovljenika “Glas umirovljenika” u ožujku ove godine.

Isto tako, zbog načina prezentacije podataka na sastancima radne skupine, Petrović je izrazila zabrinutost da nova model neće zahvatiti sve korisnike obiteljske mirovine, nego samo nove.

“Imala sam primjedbu jer su koristili odvojeno podatke o novim korisnicima obiteljskih mirovina i o starim.

To me asociralo na pokušaj parcijalne primjene tog budućeg zakona, samo na one koji će se tek umiroviti.

Na taj način je zaživio i onaj dodatak na staž za majke po rođenom djetetu koji vrijedi samo za one majke koje su se umirovile od 2019. nadalje”, kazala je Petrović za Mirovina.hr u veljači.

Nije tajna da se Petrović i Hrelja – ne vole

Nije tajna da su odnosi između Sindikata umirovljenika i Hrvatske stranke umirovljenika nakon sjajnih odnosa sredinom 2000-ih zahladili. Vrhunac tenzija gledali smo posljednjih nekoliko godina kada je Hrelja bio predsjednik HSU-a, a Jasna Petrović predsjednica SUH-a.

hrelja petrovic
Sindikat i Matica umirovljenika šokirani: Hrelja glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko

Sindikat je Hrelju tako nazivao stripovskim zlikovcem ‘Superhikom’, predbacivali su mu da često mijenja stavove, a on im je sa saborske govornice više puta indirektno prigovarao da kao udruge nemaju što pregovarati u ime umirovljenika s Vladom i zaobilaziti regularnu zakonodavnu proceduru, kao i da od njihovih pregovora i dogovora umirovljenici često dobiju mrvice sa stola.

Činilo se da je situacija nešto bolja kada je na čelo HSU-a došao Veselko Gabričević, umirovljenici su održali jedan zajednički nastup (koji je kasnije urodio isplatom covid dodatka), ali zajedništvo je ponovno izostalo.

U ovom slučaju povod za svađu čak je i više nego nepotreban jer se i jedna i druga strana bore da umirovljenici što prije dobiju mogućnost nasljeđivanja mirovina pokojnih bračnih partnera.

Biste li "oprostili" Hrelji ako prijeđe na stranu saborske većine u slučaju da izbori nasljeđivanje mirovina u Hrvatskoj?

Petrović o Hrelji: Zastupa umirovljenike od svoje 45. godine, u Saboru primio preko 4 milijuna kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap