Vlada upravo odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

Josip Mihaljević
4. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade RH vlada je dala mišljenje Hrvatskom saboru o dva “umirovljenička” zakona koje je predložio Silvano Hrelja iz HSU-a. Jedan od njih je dugogodišnja umirovljenička želja o tomu da preživjeli bračni partner uz svoju mirovinu može naslijediti 50 posto mirovine preminulog supružnika. Vlada je oba prijedloga odbacila.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Vlada je na današnjoj sjednici davala mišljenje Hrvatskom saboru o dva zakonska prijedloga Silvana Hrelje iz HSU-a. Jedan od njih je Prijedlog Zakona o obiteljskom dodatku uz mirovinu i on bi umirovljenicima omogućio nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog supružnika uz zadržavanje vlastite mirovine. Drugi prijedlog odnosi se na izmjene “glavnog” mirovinskog zakona, odnosno Zakona o mirovinskom osiguranju, koji također poboljšava trenutačni model obiteljske mirovine. Preživjeli bračni partner danas može naslijediti 70 posto mirovine preminulog bračnog partnera, a HSU predlaže da to bude minimalno 80 posto.

“Predloženim odredbama ublažit će se pad životnog standarda obitelji do kojeg je dolazilo zbog gubitka prihoda od mirovine supružnika nastalog uslijed smrtni bračnog/izvanbračnog druga, koji je cijeli svoj vijek doprinosio u mirovinski sustav na načelu uzajamnosti iz svojih plaća odnosno osnovica osiguranja”, stoji u obrazloženju prijedloga Zakona.

Vlada je danas Saboru uputila objedinjeno mišljenje o ova dva prijedloga i oba prijedloga zakona su dobila negativno mišljenje. Evo kako je to komentirao resorni ministar Josip Aladrović:

“Navedeni prijedlozi zakona nisu prihvatljivi iz sljedećih razloga. Prije svega jer se prijedlozima zakona na neodgovarajući način povećavaju mirovinski faktori za određivanje visine obiteljske mirovine te uvodi obiteljski dodatak bez prethodno provedene stručne analize. Također, ovim prijedlozima zakona nije ponuđeno cjelovito rješenje kojim bi se uvažavajući gospodarsku situaciju, demografska kretanja i nepovoljan omjer osiguranika i korisnika mirovine te fiskalna ograničenja na odgovarajući način odredio novi model obiteljske mirovine.

Prihvaćanje novog modela obiteljskih mirovina iziskuje redefiniranje svih postojećih uvjeta kao i načina izračuna obiteljske mirovine. Stoga je u okviru provedbe programske politike vlade započela s radom radna skupina za preispitivanje modela obiteljske mirovine koja će preispitati važeći model obiteljske mirovine i utvrditi kriterije i uvjete za redefiniranje tog instituta sukladno fiskalnim mogućnostima te predložiti odgovarajuće cjelovito rješenje u cilju unaprjeđenja položaja korisnika obiteljski mirovina.

Slijedom svega navedenog, predlaže se Vladi RH da ne podrži donošenje ovog prijedloga zakona”, kazao je ministar Aladrović.

Vlada je jednoglasno prihvatila ovakav stav ministra što znači da su Hreljini zakoni dobili negativnu ocjenu na Vladi, a vladajuća većina je dobila instrukciju da glasa protiv ovakvih prijedloga u redovnoj saborskoj proceduri.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap