Novi model obiteljske mirovine neće vrijediti za trenutačne nego samo za buduće korisnike!?

Josip Mihaljević
25. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

HDZ je umirovljenicima ususret parlamentarnim izborima obećao “najmanje 10 posto veće mirovine” i novi model obiteljskih mirovina kojeg bi trebao krasiti “pravedniji izračun”. Radna skupina je iznova krenula s radom, a predstavnici Sindikata umirovljenika su zabrinuti i dojam je da bi novi model mogao važiti samo za nove korisnike obiteljskih mirovina, a oni koji su već primaju obiteljske mirovine ne bi imali nikakve koristi od zakonskih izmjena.

obiteljska mirovina

Foto: Unsplash

Novi broj Glasa umirovljenika, glasila Sindikata umirovljenika Hrvatske, donosi pomalo insajdersku priču o donošenju novog modela obiteljske mirovine. Podsjetimo, pravedniji izračun obiteljskih mirovina i “najmanje 10 posto” veće mirovine su predizborna obećanja HDZ-a ususret posljednjim lokalnim izborima, a ti ciljevi su postali i službeni dio Programa Vlade RH za 2020.-2024. godinu. 

Radna skupina  krenula s radom – opet

Prvi sastanak Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine održan je 18. veljače 2021. godine. Voditeljica je državna tajnica Ministarstva rada Majda Burić, a preostalih 27 članova dolaze iz tijela državne uprave, tijela javne uprave, Instituta za javne financije, visokoobrazovnih institucija, predstavnika umirovljenika, udruga poslodavaca i sindikata. Među njima je i donedavna predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović kao i predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

plenkovic
Vlada upravo odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

Glas umirovljenika piše kako je radna skupina s istim ciljem krenula još u veljači 2020. godine, prije više od godinu dana, no pandemija je zaustavila rad pa sada kreću iz početka.

Pritom se navodi kako je očito da vlast pokušava prolongirati odluku i kako se točke dnevnoga reda razvlače.

“Tako su na prvoj ovogodišnjoj sjednici predstavnici Ministarstva rada analizirali postojeći model obiteljske mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, odbijajući pokušaj predstavnice Sindikata umirovljenika da predloži moguće modele”, piše Glas umirovljenika.

Trenutačno stanje – prosječna obiteljska mirovina iznosi 2.089 kuna

Krajem 2020. godine imali smo 215.511 korisnika obiteljske mirovine, kažu podaci HZMO-a. Njihova prosječna mirovina iznosila je 2.089 kuna. No, to nisu svi korisnici obiteljske mirovine, kada dodamo i one prema posebnim propisima brojka se penje na 233 tisuće. Čak 92,75 njih su žene.

Trenutačni model ih nije previše usrećio. U trenutku smrtni bračnog partnera, oni mogu odabrati primati samo svoju mirovinu ili 70 posto mirovine preminulog partnera, ali se u tom slučaju moraju odreći svoje mirovine. Ono što se događa u stvarnom životu je naglo tonjenje u siromaštvo neposredno nakon smrtni životnog partnera.

Zato je jedna od najvećih umirovljeničkih želja u Hrvatskoj mogućnost nasljeđivanja dijela mirovine pokojnog partnera uz zadržavanje svoje kao u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji…

Novi model će biti samo za nove umirovljenike!?

Posebno zabrinjavajuće je, piše Glas umirovljenika, način na kojeg su predstavnici Ministarstva rada iznijeli podatke. Pišu kako je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav pri Ministarstvu rada, vrlo znakovito govorila o podacima o korisnicima obiteljskih mirovina, dijeleći ih na nove i stare. Tako je Čičak članove Radne skupine izvijestila da je u 2020. godini broj novih korisnika obiteljske mirovine iznosio 8.697, od čega su 7691 žene, a njihova prosječna mirovina iznosi 2.492 kune.

Radi li se o klasičnom uljepšavanju statistike na koje su umirovljenici od Ministarstva rada navikli ili o nečem zlokobnijem?

Tako se Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika pita jesu li podaci prikazani odvojeno jer možda Ministarstvu pada na pamet parcijalna primjena budućeg zakona o obiteljskim mirovinama? Nedavno smo imali sličan diskriminatornu pogodnost u mirovinskom sustavu, kada je majkama umirovljenicama omogućen dodani staž za svako rođeno ili posvojeno dijete. No, umjesto da se to pravo proširi na sve majke umirovljenice, zakonodavac je odlučio da to pravo mogu koristi samo majke koje su umirovljene nakon 1. siječnja 2019. godine. Slično bi se moglo dogoditi i s obiteljskom mirovinom, primjerice da na novi model imaju pravo samo oni koji u mirovinu odu nakon stupanja zakona na snagu.

Otkrivamo: Majkama koje su se ranije umirovile može se priznati staž za djecu, evo kako!

“Na taj način je zaživio i onaj dodatak na staž za majke po rođenom djetetu koji vrijedi samo za one majke koje su se umirovile od 2019. nadalje, a što SUH smatra diskriminatornim te očekuje da će se novi model obiteljske mirovine odnositi na sve obiteljske umirovljenike, te da će biti primjereniji ukupnom ostvarenom stažu preminulog i preživjelog partnera (…)

O novom modelu obiteljske mirovine se počelo raspravljati, ali je vidljiva nakana resornog ministarstva da se “preispitivanje” razvuče barem do kraja godine. Do tada – tko živ, tko mrtav”, zaključuju u Glasu umirovljenika.

Copy link
Powered by Social Snap