Petrović: Kako biste vi reagirali na bolest koja većinom ubija mlade?

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Što bi se dogodilo kada bi situacija bila obrnuta, kada bi aktualna pandemija umjesto starijih osoba ugrožavala najprije mlađe živote? Bi li tada promijenili mišljenje, koristili drugačiji rječnik i ono najvažnije, s mjerama započeli puno prije? Hrvatska je reagirala dobro, ali primjeri iz svijeta idu u prilog globalne diskriminacije starijih osoba.

Jasna A. Petrović
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović u komentaru za najnoviji broj Glasa umirovljenika osvrnula se na odnos zemalja prema starijim osobama u jeku pandemije koronavirusa. Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

“Zamislite na trenutak svijet u kojemu se koronavirus širi ubrzano i to najviše šireći zarazu na mlađe od 50 godina. I da je danak u smrti najviši među djecom i školarcima. I zamislite da znanstvenici procjenjuju da su upravo stari ti kod kojih je niži rizik zaraze zbog dugogo­dišnje izloženosti sličnim virusima. Kako biste vi reagirali na bolest koja većinom ubija mlade diljem planeta?

Bi li se kašnjenje mjera dogodilo da su žrtve mladi?

Vaša reakcija bi bila različita od ove koju sada imate, a osobito bi mnogi mlađi stanovnici svijeta imali drugi rječnik u javnosti. Ta danas čak i stariji građani smatraju kako je prirodno da oni prvi umru, „jer stari ionako treba­ju od nečega umrijeti”.

Slijede teška pitanja: jesu li neke vlade zemalja, po­put SAD-a, reagirale s ignoriranjem i odgodom spram prijetnji pandemije, samo zato što je u stvarnosti veća opasnost da će oboljeti i umrijeti starije osobe? Da li je to razlog što nam se pred očima vraćaju strogo omeđene, s policijom i vojskom na granicama, europske države, koje nimalo ne nalikuju na zajednicu ravnopravnih europskih država? Bez zajedničke politike u odnosu na pandemiju. Je li tu riječ o kašnjenju koje se ne bi dogodilo da je virus za prvotne žrtve „odabrao” mlade?

Izuzetak su bu­dale čiji govor mržnje svatko prepoznaje

Sindikat umirovljenika zgrožen Pernarom: "Ovo je nastavak njegove netrpeljivosti prema starijima"

Dobizam (ageism) igra ulogu, ne samo u kreiranju po­litika i mjera, već i u praktičnoj ulozi božjeg djelitelja smr­ti ili života. U Italiji su mnogi liječnici svjedočili kako su donosili teške odluke hoće li na respiratore spojiti mlađe, a starije ostavljati da umru. Što su i činili. Otuda i loše šale da su zapravo mirovinski fondovi financirali stvaranje i širenje takvog virusa, kako bi mogli ojačati mirovinske sustave i odgoditi njihov raspad. U stvarnosti se stvorila shizoidna podvojenost apela za zaštitu svojih starih od izlaganja virusu, zabranama izlazaka iz kuće, ali s podtek­stom kako bi njihov pritisak na zdravstvene ustanove bio manji. I to postaju protokoli trijaže, ostavite stare doma, a mlade spašavajte; dobizam u zdravstvenim uslugama bez presedana.

Hrvatska je ponešto atipično postupila, doista štite­ći starije i u domovima umirovljenika, gdje se zbog toga zaraza nije proširila, kao i u medijskom prostoru produ­bljujući suosjećanje spram starijih. Izuzetak su javne bu­dale čiji govor mržnje sad već svatko prepoznaje. Klauni koji nikada neće doći na vlast. Osim u zemljama gdje već jesu na vlasti i gdje stari već plaćaju velik danak, ne samo zbog koronavirusa” – zaključila je Petrović u novom broju Glasa umirovljenika.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap