Papa Franjo utemeljio Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

Josip Mihaljević
1. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Papa Franjo, koji je tijekom 2020. godine više puta upućivao ozbiljne apele da se moramo brinuti za najstarije članove društva, utemeljio je Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba. Slavlje starijih obilježit će se četvrte nedjelje u srpnju, blizu svetkovinama sv. Joakima i Ane, koji su prema kršćanskom vjerovanju bili baka i djed Isusa Krista.

Ilustracija: Rawpixel

Papa Franjo najavio je jučer kako će se kasnije ove godine po prvi puta obilježiti Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba – obilježavat će se četvrte nedjelje u srpnju, blizu datuma kojima obilježavamo sv. Joakima i sv. Anu koji prema kršćanskom vjerovanju bili djed i baka Isusa Krista, piše vaticannews.va.

“Duh Sveti i danas govori kroz mudre riječi starijih. Oni nas podsjećaju da je starost dar i da su bake i djedovi veza između različitih generacija, a tu vezu moraju predati mlađim generacijama kroz svoje iskustvo”, kazao je papa Franjo.

Stariji ne smiju biti zaboravljeni

Kada bismo gledali poruke koje je papa Franjo slao tijekom 2020. godine, stariji su mu definitivno bili u mislima. Tako je govorio da ih ne smijemo zaboraviti i pozivao njihove unuke da iskoriste tehnologiju kako bi se mogli češće čuti dok su stroge mjere bile na snazi.

Ljudi zaboravljaju na bogatstvo naših korijenja, smatra papa Franjo, a kazao je kako je od velike važnosti da se bake, djedovi i njihovi unuci upoznaju.

papa franjo
Papa Franjo poslao važnu poruku svijetu o starijima: "Molim vas, ne napuštajte ih"

“Pastoralna briga za starije je prioritet koji kršćanska zajednica više ne može odgađati. U enciklici ‘Fratelli tutti”, Sveti Otac nas podsjeća da nitko ne može biti spašen sam. S tim na umu, moramo cijeniti duhovno i ljudsko bogatstvo koje nasljeđujemo od starijih generacija”, kazao je Kevin Farrell, prefekt Kongregacije za laike, obitelj i život.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap