Papa Franjo poslao važnu poruku svijetu o starijima: “Molim vas, ne napuštajte ih”

Josip Mihaljević
31. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Papa Franjo iskoristio je priliku i prije nekoliko dana poslao svijetu poruku od starijima. Moli sve ljude, posebice mlade, da ih ne napuštaju i da se brinu za njih. Makar to bili telefonski ili video pozivi, poruke, sve samo kako bi poslušali njihove probleme.

papa franjo

Foto: Papa Franjo | Youtube screenshot

Papa Franjo pozvao je mlade ljude da se jave svojim bakama i djedovima, ili drugim starijim osobama koji su u ovim trenucima možda usamljeni, piše catholicweekly.com.au. Papa je i ranije, ali posebice tijekom koronakrize, poslao više poruka za zaštitu starijih ljudi i očito je da po tom pitanju vidi jedan svjetski problem.

“Ne napuštate ih. Iskoristite inovativnost ljubavi, zovite ih, šaljite poruke, saslušajte ih, a ako je moguće – posjetite ih. Zagrlite ih”, kazao je papa.

Poruku je poslao s Trga sv. Petra na kojem su se nalazili uglavnom mlađi ljudi, a papa je nakon poruke dobio veliki pljesak okupljenih.

Mladima je poručio kako su potrebne konkretne geste ljubaznosti prema starijima, posebice onima najusamljenijima koji su zaključani u svojim domovima i nisu vidjeli bližnje mjesecima. Upravo zato je poruku usmjerio mladima, da iskoriste svoju kreativnost kako bi s bakama i djedovima uspostavili kontakt.

“Bake i djedovi su vaše korjenje, a važno je imati snažnu vezu s vašim korjenima. Stablo bez korjena ne može rasti, ono ne može cvjetati i ne može imati plod”, zaključio je papa.

Vatikan pokrenuo kampanju ljubaznosti

Kako je pandemija najviše problema uzrokovala kod starijih ljudi,  vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život pokrenuo je kampanju 27. srpnja nakon govora pape Franje.

“Moguće je smanjiti osjećaj usamljenosti čak i ako se pridržavamo svih propisanih mjera. Poštivanje fizičke distance ne mora značiti da time prihvaćamo sudbinu usamljenosti i odbačenosti”, napisali su u izjavi.

Zato su pokrenuli kampanju očiglednog naziva “Stariji su naši bake i djedovi” kojima motiviraju mlade ljude da budu ljubazni i brižni prem astarijima.

“Pozivamo mlade ljude da se jave najusamljenijim ljudima u njihovom susjedstvu, pošaljite im zagrljaj. Kako je rekao papa, to ne mora biti stvarni zagrljaj – nazovite ih, napravite video poziv, pošaljite im fotografiju”, stoji u izjavu Dikasterija za laike, obitelj i život.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap