Ovaj 91-godišnjak i dalje radi, najstariji je aktivni policajac na svijetu

Jasmina Grgurić Zanze
2. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Njegov glavni adut na ulicama nije oružje, nego autoritet. Onima koji krše pravila zna i mamu i baku, što je ponekad jače od zakona, a za svoje sugrađane ima i suosjećanja. U službi je već 60 godina, što ga čini najstarijim aktivnim policajcem na svijetu, što ni ne čudi jer će uskoro imati 92 godine. A radit će, kaže, dok Bog da.

Snimak zaslona (Youtube/BBC)

Policajac LC Smith iz savezne države Arkansas u SAD-u ima 91 godinu i dalje je u službi čuvanja zakona i reda. Na dužnosti je gotovo 60 godina, što ga čini najstarijim aktivnim policajcem u Sjedinjenim Američkim državama, a vjerojatno i na svijetu.

“U mirovinu ću kada mi dragi Bog tako kaže”- odgovara kratko na pitanje koje često čuje.

rođendan josip kršul
Najstariji Hrvat Josip Kršul danas slavi 109. rođendan, evo kako provodi dane

Policijsku značku nosi od 1963. godine, a uniformu unatoč godinama skidati još uvijek ne planira. Trenutno patrolira ulicama Camdena, piše Daily Mail. U mirovinu je otišao 2010. godine na pet mjeseci. Ipak, ubrzo se vratio poslu jer, kako kaže, niti peca, a niti ni lovi, a policija ga je trebala pa se vratio.

Radi četiri dana u tjednu od 7 do 15 sati, a većinom patrolira po školskim zonama i ulicama, nadzire promet u gradu te pogrebe i ispraćaje. Mjesto je to na kojem se rodio i odrastao. Gradonačelnik Camdena, Julian Lott ističe kako Smith nosi pištolj sa sobom kada je na dužnosti, ali on mu nije glavni adut.

“Zna tvoju mamu i znao je tvoju baku, tako da ima autoritet nad svima nama” – kaže gradonačelnik.

Uz autoritet, ima i veliko suosjećanje za građane, što ga čini dobrim policajcem, više nego broj osoba koje je uhitio. Tako je više djece sigurno stiglo kućama, nego što je građana završilo iza rešetaka za vrijeme njegovih ophodnji.

Njegova misija je, kaže, u prvom redu služiti ljudima.

“Volim ljude, volim pomagati… Ne čine te dobrim policajcem oružje i značka. Moraš imati poštovanja prema ljudima” – zaključuje LC Smith koji će idućeg mjeseca navršiti 92 godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap