Najstariji Hrvat Josip Kršul danas slavi 109. rođendan, evo kako provodi dane

Josip Mihaljević
10. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Najstariji Hrvat, Selčanin Josip Kršul, danas je proslavio 109. rođendan. Kršul je američki veteran i to marinac, a čestitke mu je prošle godine osobno uputio i američki veleposlanik Robert Kohorst.

rođendan josip kršul

Foto: Josip Kršul i američki veleposlanik Robert Kohorst (desno) | Facebook

Selčanin Josip Kršul danas je proslavio 109. rođendan, a dočekao ga je u kući u kojoj se rodio 1911. godine. Prije godinu dana rođendan mu je osobno čestitao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, a za to je imao dobar razlog. Naime, Kršul je veteran i marinac koji se borio na pacifičkom bojištu u II. svjetskom ratu, a sudjelovao je u operacijama na otoku Iwo Jima, piše Index.hr.

Kršul se školovao za električara i radiotelegrafista i do početka rata plovio je svjetskim morima. Rat ga je dočekao u Teksasu gdje je radio kao perač suđa i konobar, a odazvao se famoznom pozivu u rat Uncle Sama. Prošao je obuku za marinca, elitne postrojbe u američkoj vojsci, a s njima se borio na otoku Iwo Jima protiv tadašnjeg Japanskog Carstva.

Nakon rata vratio se u Kaliforniju gdje se oženio s Amerikankom čiji korijeni vuku u Hrvatsku. Ona je preminula prije 14 godina.

Šest godina nakon njene smrti Kršul se odlučio vratiti u rodno Selce gdje živi i danas.

Njegov nećak Žarko Jeličić kazao je kako je ujak dobroga zdravlja i da ne pije nikakve lijekove. Sluh mu je nešto slabiji, ali još uvijek dobro vidi te čita novine i knjige. Svaki dan popije čaj, kavu, čašu vina, a zna ujutro popiti i rakiju. Jede isto što i njegovi ukućani, ali Jeličić priča da jede u manjim porcijama. Kada je vrijeme lijepo ide u šetnje, a sada kako je epidemije nešto rjeđe.

“Neću joj dati gušta”, kratko je komentirao najstariji Hrvat Josip Kršul kojem ovim putem također čestitamo rođendan!

Najstariji Hrvat Josip Kršul danas slavi 109. rođendan, evo kako provodi dane
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap