Raskol u HSU-u? Vodstvo stranke ogradilo se od svih poteza Silvana Hrelje

Milan Dalmacija
1. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Iz Hrvatske stranke umirovljenika su priopćili kako se ograđuju od svih poteza svog saborskog zastupnika Silvana Hrelje. Njemu, pak, nije jasno zbog čega, jer nije bio pozvan na radna tijela stranke. Ipak, poručio je da će poštovati sve odluke stranke koju je ranije vodio 12 i pol godina.

Gabričević i Hrelja

Foto: Veselko Gabričević i Silvano Hrelja | Mirovina.hr

Čini se kako je došlo do raskola u najvećoj umirovljeničkoj stranci u Hrvatskoj. Naime, iz Hrvatske stranke umirovljenika stiglo je priopćenje u kojem se oni ograđuju od stavova i izjava vlastitog saborskog zastupnika, Silvana Hrelje. Uz to mu zamjeraju to što je zanemario rad tijela stranke.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite
umirovljenici
Nove dvije mjere: Ovako HSU nastoji spasiti standard umirovljenika za vrijeme inflacije

– Vezano u posljednje vrijeme uz česte upite o saborskim aktivnostima našeg zastupnika Silvana Hrelje, smatramo kako je potrebno izvijestiti javnost o nekoliko činjenica. U prvom redu, zastupnik Hrelja od kada ne obnaša dužnost predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika istupa u javnosti samostalno i bez konzultacija sa stranačkim tijelima. Dapače niti ne sudjeluje u radu tijela stranke, što mu je obveza prema Statutu stranke kao saborskom zastupniku na čijoj je listi izabran u Hrvatski Sabor. Tako djelujući kao slobodni strijelac nanosi štetu interesu Hrvatske stranke umirovljenika kao i umirovljeničkoj populaciji u cjelini.

S obzirom na takvu situaciju Hrvatska stranka umirovljenika se ograđuje od svih poteza koje zastupnik Hrelja poduzima i oni nisu s nama usuglašeni. Stoga naglašavamo da se ubuduće za sve stavove i mišljenja Hrvatske stranke umirovljenika potrebno izravno obratiti stranci, predsjedniku Veselku Gabričeviću ili glasnogovorniku. Za informacije ili izjave koje dolaze iz drugih izvora Hrvatska stranka umirovljenika ne odgovara i od njih se ograđuje jer ne predstavljaju naš službeni stav, stoji u priopćenju HSU-a.

Hrelja: ‘Mogli su me i pozvati’

Kontaktirali smo Silvana Hrelju za komentar. Iako je zvučao iznenađeno, poručio je kako će poštovati sve odluke stranke, iako ima zamjerke na njihov račun.

Kraj ugovora o dosmrtnom uzdržavanju? HSU pokrenuo proceduru kojom će okončati lihvarenje starijih

– To je njihov problem. Bilo bi korektno od njih da me pozovu na sjednice središnjih tijela, a ne da ih tempiraju kad je glasanje u Saboru. Ja sam na raspolaganju svima. Neka izvole pozvati zastupnika na sastanak. Ja uopće nemam problema s tim. Nikakve stavove ne zastupam, osim stavova koji su već zapisani u programskim dokumentima stranke. Prioritete, odnosno ono za što ću ja dići ruku, ipak ja odlučujem, a ne oni. Moja ruka nije na zavrtanje. Ako misle drugačije, neka si nađu nekog drugog, poručio je Hrelja.

Iz HSU-a su naveli da Hreljini istupi štete stranci i umirovljeničkoj populaciji, ne ističući pritom o kojim se istupima radi. Saborski zastupnik se pita o čemu je riječ te im zamjera i nekonkretnost.

– Generalizirati stvari bez nečeg konkretnog mi je stvarno diletantski. Neka kažu što zamjeraju, što ja to konkretno sam predložio i zastupao da nije u interesu stranke. Možda to što sam rekao da radnici teško žive, oni koji rade 10 sati za minimalac. Možda im to smeta. Možda nemaju dovoljno empatije prema budućim umirovljenicima, a sadašnjim radnicima koji teško žive. Morali bi jako argumentirati sve to skupa, da mi kažu gdje sam ja to išao protiv interesa umirovljenika, rekao je Hrelja.

Neizvjesna politička budućnost

Progovorio je o svojoj političkoj budućnosti, ali i prošlosti u HSU-u. Istaknuo je da će poštovati odluke stranke, kakve god one bile, ali da će nastaviti i dalje raditi za umirovljenike.

(Ne)povjerenje građana: Pogledajte najnovije rejtinge stranaka i kako stoji HSU

– Oni su već imali pokušaj isključivanja zastupnika kroz raspuštanje Gradske organizacije Pula. Onda je to na neki način stopirano. Oni su slobodni da me izbace iz stranke. Nemam nikakvih problema. Trag koji sam ostavio u stranci vodeći je već 12 i pol godina, s time da oni žive od toga što sam saborski zastupnik. Ako oni to ne razumiju, ja im ne mogu pomoći. Neću se odreći umirovljenika, jer za njih sam radio i za njih radim. Ako me proglase nepoželjnim u stranci, onda me moraju pred svakim unutarstranačkim sudom reći gdje sam se to ogriješio o Statut i o one koje zastupam. Dotad se smatram članom stranke i uredno ispunjavam sve financijske obveze. Svaki mjesec dva posto dajem u stranku. Ne pozivaju me na sastanke u stranke. Dapače, šalju mi poruke da sam nepoželjan, poručio je jedini umirovljenički predstavnik u Hrvatskom saboru, dodavši:

– To je moja stranka, ja cijenim nju i sve što smo radili zajedno. Ako se oni odriču svog zastupnika, ja ću to šutke podnijeti, nije to uopće problem. I dalje ću raditi za umirovljenike onako kako znam i umijem i definirat ću prioritete kako mislim da treba, na temelju iskustva, 12 i pol godina vođenja stranke i suradnje, više ili manje uspješne, s umirovljeničkim udrugama, zaključio je Hrelja.

Pokušali smo kontaktirati HSU da nam pojasne što ih je konkretno navelo da se ograde od Hreljinih javnih istupa. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Raskol u HSU-u? Vodstvo stranke ogradilo se od svih poteza Silvana Hrelje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap