Reakcije na Vladin paket pomoći: Udruge i Hrelja zadovoljni, HSU duboko razočaran

Josip Mihaljević
16. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Stižu prve reakcije na vladin paket pomoći, posebice na onaj umirovljenički dio. Silvano Hrelja, HSU-ov saborski zastupnik izrazio je zadovoljstvo jer će se isplatiti još jedan krug covid dodatka, a njegova stranka poručuje da je razočarana i predlaže svoj model isplate. Umirovljeničke udruge također iskazuju zadovoljstvo, ali napominju da je ovo tek prvi korak pomoći i da borbu za umirovljenike nastavljaju.

J. Petrović, V. Gabričević i V. Fortuna (Snimak zaslona/Vlada RH)

Na jučer održanom Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe predstavnici umirovljenika imali su priliku pogledati što je to vlada pripremila za ublažavanje rasta cijena, a javnost je sve detalje saznala na današnjoj konferenciji za medije. Našu analizu što prosječan umirovljenik može izvući iz najavljenog paketa mjera možete pogledati OVDJE.

Zanimalo nas je kako su predstavnici umirovljenika dočekali vijesti iz vlade i reakcije su mješovite. Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika, na mjere gledaju kao pozitivan korak koji će umiriti umirovljeničke strahove, ali također poručuju kako na cijeli paket mjera gledaju kao početnu točku oko koje će se još dosta pregovarati. Zadovoljan je i Silvano Hrelja, HSU-ov saborski zastupnik na strani vladajućih, međutim, njegova stranka izrazila je nezadovoljstvo i razočaranje te predlažu vlastiti paket mjera.

Hrelja: Ugodno sam iznenađen

Hrelja je kratko nakon predstavljanja paketa mjera putem Facebooka kazao kako je prije mjesec dana na koalicijskom sastanku predložio Vladi kako u paket mjera moraju biti uključeni i umirovljenici.

“Ugodno sam iznenađen da će se upravo to ispuniti. Poznavajući procese rada u HZMO koji će isplatu izvršiti, za očekivati je isplatu u svibnju, dakle u mjesecu kada će sigurno stići uvećani računi za potrošenu energiju. Pozdravljam također proširenje zaštite i povećanje iznosa “vaučera” kao i iskazanu brigu za gospodarstvo, a naročito za poljoprivredu, jer hrana i njezina cijena je jako bitna”, napisao je Hrelja.

Po svemu sudeći, Hrelju je najviše zadovoljila mjera potpore umirovljenicima u vidu “energetskog” dodatka na mirovine za sve umirovljenike s mirovinama do 4.000 kuna.

Sindikat umirovljenika: Ovaj paket mjera će ublažiti strahove umirovljenika

Iz Sindikata umirovljenika su nam poručili kako su relativno zadovoljni s paketom pomoći, ali ga ne smatraju gotovim činom. Pozdravljaju i novi krug isplate jednokratnog dodatka umirovljenicima, veće iznose vaučera za korisnike invalidske mirovine i korisnike nacionalne naknade za starije osobe.

stariji setnja
Jeste li zadovoljni s Vladinim paketom mjera? Evo što može očekivati prosječan penzić

“Sindikat umirovljenika smatra kako je paket mjera dobar, ali napominjemo kako ga promatramo kao prvu pomoć te kako postoji prostora za napredak. Osim što će se isplatiti još jedno jednokratno novčano primanje umirovljenicima, veseli nas što će potporu dobiti i domovi za starije. Morate biti svjesni da je tom sektoru prijetila eksplozija cijena pa se nadamo da s državnom pomoći do toga neće doći. Naravno, i manji PDV bi trebao zaustaviti rast cijena, a dobar dio osnovnih životnih namirnica mogao bi pojeftiniti”, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Kazali su kako i dalje ostaju kod svojeg prijedloga o drugačijoj formuli usklađivanja i dodaju kako bi vaučere trebalo proširiti i na umirovljenike s mirovinama do 1.000 kuna.

“Od ukupnog paketa, 18 posto pomoći ide umirovljenicima. Mi ćemo i dalje pregovarati za još veću zaštitu starije populacije, ali moramo isto tako biti svjesni da će čak i ovaj prvi paket pomoći ublažiti strahove umirovljenika. Ljudi su bili u panici jer se o poskupljenjima stalno pisalo, nisu znali hoće li moći preživjeti sutra. Danas barem znaju da cijene ne bi trebale višestruko podivljati”, kazala nam je Petrović.

HSU razočaran paketom, ozbiljno napadaju vladu

Hrvatska stranka umirovljenika razočarana je s paketom mjera, očekivali su više.

veselko gabričević
HSU predložio dodatak na mirovine dokle god traje inflacija: Donosimo iznose!

“S velikom nevjericom i dubokim razočarenjem primili smo današnju vijest vezanu uz vladine mjere protiv vala poskupljenja koje se odnose na zaštitu umirovljenika, tj. o preslikano modelu isplate Covid dodatka! Pitamo se zar vlada nije mogla osmisliti neka bolja rješenja ili uvažiti ona koja su im nudili socijalni i politički partneri. Imajući na umu kako više od pola milijuna umirovljenika prima manje od 3.000 kuna efekt jednokratne pomoći samo je kap koja ne može ugasiti požar”, poručuju iz HSU-a.

Navode kako se država prema umirovljenicima odnosi maćehinski:

“Umirovljenicima u nama susjednim država koje i nisu sve članice Europske unije isplaćuju veće naknade kako bi im se olakšao svakodnevni život. Izgleda kako samo naša vlada vodi više računa o financijskoj, a potpuno zanemaruje socijalnu održivost predloženih mjera”, nastavljaju iz HSU-a.

Više o HSU-ovom prijedlogu možete pročitati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap