Opatija umirovljenicima dala pa ukinula 500 kuna božićnice i dopunsko zdravstveno!

Jasmina Grgurić
10. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Opatijski gradonačelnik stopirao je isplatu novčane pomoći umirovljenicima od 500 kuna za Božić, ali i refundiranje 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje. Te vrste pomoći već su bile odobrene za više od tisuću starijih građana s mirovinom do 3.000 kuna, no zbog financijskih problema isplata je sada stopirana.

Za umirovljenike Opatija trenutno nije baš bajna Foto: Pixabay

Jedna od rijetko lijepih priča za hrvatske umirovljenike dobila je vrlo ružan epilog. Naime, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić svojim je starijim građanima s mirovinom do 3.000 kuna obećao ove godine isplatiti 1.000 kuna pomoći, 500 kuna za Uskrs i 500 kuna za Božić, te im financirati dopunsko zdravstveno osiguranje. Međutim, tu je odluku sada privremeno obustavio, što znači da su umirovljenici Opatije ostali bez božićnice i plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Osigurali novac kojeg sada nema

Opatijskim umirovljenicima čak 500 kuna uskrsnice, ali i besplatno zdravstveno!

Kako bi ostvarili navedenih tisuću kuna godišnje pomoći kroz dvokratnu isplatu u ožujku i prosincu te plaćanje mjesečnih 70 kuna premije za dopunsko zdravstveno osiguranje, umirovljenici su se u pisarnici Grada Opatije prijavljivali do kraja veljače ove godine.

Još krajem ožujka gradonačelnik Dujmić pohvalio se na konferenciji za medije da je u gradskom proračunu za pomoć umirovljenicima u 2018. osigurano 3,16 milijuna kuna. Zaprimili su 1.399 umirovljeničkih zahtjeva za pomoć, od čega je 1.346 odobreno te je tom broju umirovljenika isplaćeno po 500 kuna “uskrsnice” ukupnog iznosa 673.000 kuna. Na istoj konferenciji rečeno je da će im se naknade za Božić isplatiti početkom prosinca, kada će se korisnicima dostaviti i sredstva za dopunsko zdravstveno osiguranje za čije je plaćanje do kraja ožujka stiglo 1.183 zahtjeva.

Međutim, samo pola godine kasnije, čitava stvar pada u vodu. Gradonačelnik Ivo Dujmić jučer je objavio “Odluku o privremenim mjerama za uravnoteženje Proračuna Grada Opatije”. U praksi, to znači da neće biti u mogućnosti isplatiti 500 kuna božićnice za umirovljenike te im neće refundirati 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje. No, zakinuti nisu samo umirovljenici jer se odluka odnosi i na sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce, naknade za novorođenčad i drugo.

Razlog? Financijski problemi u gradskoj blagajni, iza kojih se očigledno kriju oni politički. Naime, gradonačelnik kaže da Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici nije donijelo Odluku o prodaji imovine koja je bila planirana u proračunu za ovu godinu, kao ni Odluku o kreditnom zaduženju, a kojima bi se osigurali prihodi i primici.

Obustavili mjere za koje su nagrađeni

S druge strane, ističe gradonačelnik Dujmić, javne potrebe kroz poticaje građanima narasle su za 10 milijuna kuna (među kojima su i umirovljenici, op.a), a poticaji gospodarstvu više od 3 i pol milijuna kuna.

“Te su mjere utjecale na porast kvalitete života građana Opatije, čemu svjedoči i prošloga tjedna dobiveno priznanje na natječaju za kvalitetu života u srednje velikim gradovima, na kojem smo osvojili visoko drugo mjesto u Hrvatskoj. Stoga su prijedlozi koje je Gradsko vijeće odbilo bili logičan korak za uravnoteženje Proračuna te osiguranje nastavka isplate potpore građanima i gospodarstvu” – priopćio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Također, gradonačelnik ističe kako su ove mjere privremene te ne mogu trajati dulje od 45 dana. Novi prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za 2018. godinu predsjedniku Gradskog vijeća poslat će do kraja ovoga tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.

 

Opatija umirovljenicima dala pa ukinula 500 kuna božićnice i dopunsko zdravstveno!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap