Odlazak na groblje: Od danas vrijedi posebna regulacija prometa, a donosimo i kako će voziti ZET

Ana Kanazir
26. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Posebna regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja u gradu Zagrebu je na snazi već od danas. Promet će u ovim zonama biti zatvoren za automobile pa ćete na groblje moći doći samo ZET-ovim prijevozom, taksijem, vozilima osoba s invaliditetom koji imaju jasno istaknuti znak pristupačnosti ili vozilima s posebnom dozvolom. Ovakva regulacija kreće danas i trajat će sve do četvrtka 2. studenoga. Uz to, na sam blagdan Svih svetih će u promet biti puštene izvanredne autobusne linije prema grobljima, a sam prijevoz će biti besplatan.

krematorij

Krematorij | foto: Gradska groblja Zagreb, Facebook

Posebna regulacija prometa prema grobljima, odnosno u zonama glavnih gradskih groblja je već krenula. Tako se do groblja može samo javnim prijevozom ili taksijem. Kako biste bili informirani na vrijeme, donosimo sve detalje.

Osoba kupuje cvijeće
Ove godine će cvijeće za blagdan Svih svetih biti poprilično skupo, evo koliko ćete morati izdvojiti

Pripremite se unaprijed

Odlazak na groblja na blagdan Svih svetih je tradicija koja se svake godine nastavlja, a jednako tako se i nastavlja posebna regulacija prometa koja je već krenula i trajat će do četvrtka, 2. studenoga. U zonama gradskih groblja na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa pa je pristup u te zone omogućen samo vozilima ZET-a, taksi vozilima, vozilima osoba s invaliditetom na kojima je istaknut znak pristupačnosti te vozilima s posebnom dozvolom.

Osim toga, iz ZET-a su najavili kako će se pratiti situacija na linijama čije trase vode do groblja i da će se po potrebi pojačavati prijevozni kapacitet. Posebna regulacija javnog prijevoza na snazi će biti u srijedu, 1. studenoga, kada će biti uspostavljene i izvanredne autobusne linije na kojima je Grad Zagreb omogućio besplatan prijevoz. Također, objavili su i kako će točno voziti određene tramvajske i autobusne linije, a naglasili su i kako je prijevoz na taj dan besplatan.

Tramvaji

Na blagdan Svih svetih, u srijedu 1. studenoga, u tramvajskom prometu će se primjenjivati nedjeljni vozni red, ali će na linijama 4, 6, 8, 11, 12, 14 i 17 prometovati veći broj tramvaja u odnosu na uobičajeni nedjeljni raspored. Kako bi se olakšao prelazak putnika iz tramvaja na autobusne linije terminala Kaptol, ovisno o broju putnika, uspostavljat će se dodatno tramvajsko stajalište u Ilici, neposredno uz Trg bana Josipa Jelačića.

Autobusi

Kako bi se uspostavila kvalitetna prometna povezanost, u srijedu će voziti autobusi na izvanrednim linijama: Kaptol – Mirogoj, Kaptol – Mirogoj – Krematorij, Kvaternikov trg – Srebrnjak, Dubrava – Miroševec, Dubec – Markovo Polje i Podsused centar – Poljanica – Gornja Bistra.

Prijevoz do Mirogoja i Krematorija

Izvanredne autobusne linije Kaptol – Mirogoj, Kaptol – Mirogoj – Krematorij i Kvaternikov trg – Srebrnjak bit će uspostavljene u srijedu, 1. studenoga, od 8 do 20 sati. Na linijama Kaptol – Mirogoj i Kaptol – Mirogoj – Krematorij, autobusi će polaziti nakon popunjenja, bez usputnog zaustavljanja na stajalištima redovnih linija, dok će se linija za Krematorij zaustavljati na privremeno uspostavljenom stajalištu na Remetskoj cesti, u zoni raskrižja s Mirogojskom cestom.

Trasa linije Kaptol – Mirogoj: Kaptol – Zvonarnička – Degenova – Grškovićeva – Bijenička – Aleja Hermanna Bollea – Mirogoj. U povratku: Mirogoj – Mirogojska – Gupčeva zvijezda – Vrančićeva – Nova Ves – Kaptol.

Trasa linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij: Kaptol – Zvonarnička – Degenova – Grškovićeva – Bijenička – Aleja Hermanna Bollea – Mirogoj – Mirogojska – Remetska cesta – Krematorij. U povratku: Krematorij – Remetska cesta – Mirogojska – Gupčeva zvijezda – Vrančićeva – Nova Ves – Kaptol.

Ulazak putnika u autobuse za Mirogoj i Krematorij bit će na Kaptolu, na ulaznim stajalištima redovnih autobusnih linija. U suprotnom smjeru, ulazak putnika u autobuse za Kaptol bit će na Mirogoju ispred mrtvačnice, a kod Krematorija, kod ulaznog stajališta redovne autobusne linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij. Izlazak putnika na Kaptolu bit će na izlaznom stajalištu redovnih linija, na Mirogoju ispred glavnog ulaza na groblje, a ispred Krematorija na izlaznom stajalištu redovne linije.

Izvanredna autobusna linija 297 (Kvaternikov trg – Srebrnjak) prometovat će u srijedu od 8 do 20 sati. Trasa linije: Terminal Kvaternikov trg – Heinzelova – Kvaternikov trg – Domjanićeva – Srebrnjak – Bijenička cesta (okretište autobusa) te istom trasom u povratku. Autobusi izvanredne linije 297 zaustavljat će se samo na stajalištu Srebrnjak/Petrova ulica. Ulazak putnika u autobuse za Srebrnjak bit će na peronu linije 201, a izlazak na zapadnom dijelu Heinzelove ulice. Ulazak putnika u autobuse za Kvaternikov trg bit će u zoni raskrižja Bijeničke ceste s Ulicom Srebrnjak, na putničkom peronu autobusnog okretišta. Izlazak putnika na Srebrnjaku bit će na Bijeničkoj cesti, istočno od raskrižja s Ulicom Srebrnjak.

Izmjene na autobusnim linijama čije trase prolaze područjima posebne prometne regulacije:

Autobusna linija 207 (Kvaternikov trg – Rim – Kvaternikov trg) će u srijedu voziti djelomično izmijenjenom trasom: Kvaternikov trg – redovnom trasom do raskrižja Domjanićeve i Petrove ulice – Petrova – Lašćinska – Bijenička i dalje uobičajenom trasom do Ulice Rim. U povratku autobus vozi istom trasom. Autobus će polaziti sa stajališta linije 204.

U srijedu, od 8 do 20 sati, zbog posebne regulacije prometa, neće prometovati redovne autobusne linije 106 (Kaptol – Mirogoj – Krematorij) i 201 (Kaptol – Kvaternikov trg).
Autobusne linije 203 (Svetice – Kaptol) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice) u srijedu, 1. studenoga, od 8 do 20 sati, prometovat će redovnom trasom do Krematorija, a u slučaju nemogućnosti prolaska, linije će sa Svetica prometovati skraćeno do Remeta, odnosno Vineca.

Tijekom posebne regulacije prometa, u srijedu, 1. studenoga od 8 do 20 sati, mijenja se trasa redovne autobusne linije 105 (Kaptol – Britanski trg). Prema Britanskom trgu autobusi će voziti na relaciji Kaptol – Zvonarnička – Degenova – Medveščak – Gupčeva zvijezda – Vrančićeva – i dalje uobičajenom trasom. Uspostavit će se i privremeno stajalište u Vrančićevoj ulici, u zoni raskrižja s Medvedgradskom ulicom. U smjeru Kaptola autobusi će voziti uobičajenom trasom.

Prijevoz do Miroševca

Izvanredna autobusna linija 299 (Dubrava – Miroševec) prometovat će u srijedu, 1. studenoga, od 8 do 20 sati, bez usputnog zaustavljanja.

Trasa izvanredne linije: Avenija Gojka Šuška – Ulica Rudolfa Kolaka – Aleja Tišine – rotor Miroševec – Mramorni prilaz – Oporovečka – Aleja Tišine – Ulica Rudolfa Kolaka – Avenija Gojka Šuška – terminal Dubrava – Avenija Gojka Šuška.

Ulazak putnika u autobuse za Miroševec bit će sjeverno od izlaza s terminala Dubrava, na istočnom kolniku Avenije Gojka Šuška. Ulazak putnika na Miroševcu bit će na istočnom dijelu kolnika Mramornog prilaza, na dijelu od Topolovečkog priključka do Ulice Vladimira Jurčića. Izlazak putnika u Dubravi bit će na izlaznom stajalištu na zapadnom dijelu terminala, a na Miroševcu bit će na Aleji Tišine, u zoni raskrižja sa Žitnom ulicom (ulaz na parkiralište groblja).

Izmjene na autobusnim linijama čije trase prolaze područjima posebne prometne regulacije

U srijedu, od 8 do 20 sati, linije 206 (Dubrava – Miroševec) i 210 (Dubrava – Studentski grad – Novi Retkovec) neće prometovati, dok će se autobusna linija 230 (Dubrava – Granešinski Novaki) od 7.30 do 20 sati pojačati dodatnim prijevoznim kapacitetima.

Prijevoz do Markovog polja

Izvanredna autobusna linija 298 (Dubec – Markovo Polje), prometovat će u srijedu, 1. studenoga, od 8 do 20 sati. Predviđena trasa linije je: Dubec – Zagrebačka – Varaždinska – Vugrovečka – Alejom mira do groblja Markovo polje. Autobusi će se zaustavljati samo na stajalištima u Sesvetama (Zagrebačka – Bistrička) i Popovcu (Vugrovečka – Varaždinska).

Ulazak putnika u autobuse za Markovo Polje bit će na terminalu Dubec, na ulaznom stajalištu s kojeg uobičajeno polazi linija 274, a ulazak putnika za smjer prema Dupcu bit će na sjeverozapadnoj strani parkirališta, između groblja i Aleje mira. Izlazak putnika iz autobusa na Markovom polju bit će na sjevernoj strani parkirališta, između groblja i Aleje mira, a na terminalu Dubec bit će na izlaznom stajalištu redovnih linija.

Izmjene na autobusnim linijama čije trase prolaze područjima posebne prometne regulacije

Redovna autobusna linija 267 (Dubec – Markovo Polje) neće prometovati u srijedu, 1. studenoga, dok će od četvrta, 26. listopada, kao i u četvrtak, 2. studenoga, prema potrebi biti pojačana dodatnim prijevoznim kapacitetima.

Autobusi linije 271 (Dubec – Sesvete – Jesenovec – Glavnica Donja), se do četvrtka, 2. studenoga, privremeno zaustavljaju na autobusnom stajalištu u Glavnici Donjoj, u zoni kbr. 5.
Autobusi linije 272 (Dubec – Sesvete – Moravče), do četvrtka, 2. studenoga, privremeno se zaustavljaju na autobusnom stajalištu u Moravču, u zoni kbr. 83.

Iz Grada Zagreba imaju i posebnu uputu za sve građane.

– Upućujemo apel Zagrepčankama i Zagrepčanima da što je moguće više tijekom blagdanskih dana koriste javni gradski prijevoz kako bi se smanjile prometne gužve i osigurala mogućnost dostojanstvenog posjeta posljednjih počivališta svojih najmilijih.

Copy link
Powered by Social Snap