Od izuma telefona prošlo 145 godina: “To je američki šarlatanski humbug”

Jasmina Grgurić
12. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Tehnologija u službi komunikacije istovremeno uvjetuje i način na koji ćemo se ophoditi jedni s drugima. Nekada smo na raspolaganju imali jedino telefone. One obične, kakvi danas umjesto naših domova krase muzeje. S njima je u prošlost otišla i cijela jedna kultura razgovaranja koja se napretkom više ne svodi samo na važne i uljuđene konverzacije. Upravo suprotno.

“Gospodine Watson, dođite, trebam Vas!”

Iako je uobičajeno izum telefona vezati uz ime Alexandera Grahama Bella -…

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaSrijeda, 10. ožujka 2021.

“Gospodine Watson, dođite, trebam Vas!” prva je rečenica izgovorena putem telefona prije 145 godina. Na povijest ovog važnog otkrića koje je tehnologiju komunikacije od tada do danas vinuo u neslućene visine, podsjeća nas zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla.

“Iako je uobičajeno izum telefona vezati uz ime Alexandera Grahama Bella, nedvojbeno značajnu figuru u povijesti telefonije, valja priznati kako je izumu i usavršavanju telefona značajno pridonio čitav niz znanstvenika i izumitelja. Između ostalih, svakako valja spomenuti Nijemca Johanna Philippa Reisa, Talijana Antonia Meuccia, Amerikance Elishu Graya i Thomasa Edisona” – navodi kustos Goran Rajič.

Bili su uvjereni da je telefon obična igračka

Sam patent za telefon Bellu, izumitelju škotskog podrijetla koji se proslavio u radu s gluhim osobama, izdan je 7. ožujka 1876. godine od strane Patentnog ureda S.A.D. Time je dobio pravo ekskluzivne, patentno zaštićene, proizvodnje telefona koje je trajalo punih 17 godina. Zanimljiva anegdota kaže kako je Bell u početku pokušao prodati pravo na patent za 100.000 dolara, ali ga je predsjednik Western Uniona odbio u uvjerenju da je telefon obična igračka. Svega par godina kasnije taj isti predsjednik je kazao kako bi bio sretan da ga sada može otkupiti za vrtoglavih 25 milijuna dolara.

Pogledajte kako je izgledao prvi telefonski imenik na svijetu

Tri dana nakon izdanog patenta, 10. ožujka 1876. Bell je izvršio uspješan pokus telefon pozvavši svog asistenta da dođe u njegov ured riječima: “Gospodine Watson, dođite, trebam Vas!”

Značajno mjesto u povijesti Bellu je osigurala najprije njegova borba kako bi osigurao patent za otkriće telefona, a zatim i pokretanje proizvodnje prvih komercijalnih telefonskih uređaja. Prodajući svoje uređaje na koncu je postao i najgorljiviji zagovornik primjene i širenja novog izuma koji mu je osigurao značajan imetak.

Telefon brzo stigao u Zagreb, ali nije baš bio prihvaćen

Telefon je vrlo brzo nakon što je izumljen stigao i u Zagreb.

“Prihvaćanje nove tehnologije u Zagrebu nije mnogo zaostajalo u odnosu na svijet, pa je prva telefonska linija proradila nepunih pet godina poslije izuma telefona – 8. siječnja 1881. godine. Njena izgradnja je bila vezana uz organizaciju učinkovitije i brže protupožarne zaštite u Zagrebu. Naime, gradski Građevni ured (u današnjoj Ćirilometodskoj ulici) bio je telefonskom linijom povezan s vodovodnom strojarnicom (u današnjoj Zagorskoj ulici), a u planu je bilo uređenje 21 postaje za alarmiranje u slučaju požara na različitim lokacijama u gradu, te dodatnih 10 dojavnih postaja u stanovima vatrogasnih službenika” – zaključuje kustos Rajič.

U široj javnosti je, navodi, prema još novom i neprihvaćenom izumu vladalo djelomično nepovjerenje i skepsa, te su ga nazivali „američkim šarlatanskim humbugom“.

Inače, humbug je pojam koji datira još iz 18. stoljeća, a označava podvalu, varku ili besmislicu.

Od izuma telefona prošlo 145 godina: “To je američki šarlatanski humbug”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap