Pogledajte kako je izgledao prvi telefonski imenik na svijetu

Jasmina Grgurić
25. veljače 2020.
Foto dana
A- A+

Listanje tankih stranica telefonskog imenika, ispisanih sitnim imenima u čijem smo se nepreglednom moru jedva snalazili, pripada jednom od onih nostalgičnih ljudskih iskustava koja teško zaboravljamo. A znate li kada je nastao i kako je izgledao prvi telefonski imenik?

Prvi telefonski imenik datira s kraja 19. stoljeća, nastao je u Americi dvije godine nakon što je Bell patentirao telefon, a sastojao se od samo jedne stranice s oko 50 imena građana New Havena, koliko ih je imalo telefon.

“21. veljače 1878. objavljen je prvi telefonski imenik u povijesti. Bilo je to tek dvije godine nakon što je Alexander Graham Bell patentirao telefon, a imenik se sastojao od lista papira na kojem je bilo ispisano pedesetak imena s brojevima ljudi koji su u američkom gradu New Havenu (Savezna država Connecticut) posjedovali telefone.

U studenom 1878. u New Havenu tiskano je novo izdanje, ovaj puta na više stranica. Primjerak toga drugog izdanja je 2008. prodan na aukciji za 170.500 američkih dolara. Telefonski imenici u tiskanom izdanju više nisu dostupni unazad više od desetljeća” – napisao je na svojoj Facebook stranici zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla.

Pogledajte kako je izgledao prvi telefonski imenik na svijetu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap